Zwitserland en Roemenië verdelen de punten na een aangenaam kijkstuk

Bart Ver Elst

Om 18 uur mochten Zwitserland en Roemenië duelleren om de overwinning in groep A. In een aangenaam kijkstuk verdeelden beide ploegen de punten in een 1-1 gelijkspel. De Roemenen kwamen al snel voor via een strafschop, maar Zwitserland maakte verdiend gelijk.

De wedstrijd was nauwelijks zes minuten bezig of Zwitserland kreeg al een grote mogelijkheid om op 0-1 te komen. Seferovic werd knap vrijgespeeld, maar miste een dot van een kans. De Zwitsers waren tien minuten later alweer levensgevaarlijk, maar opnieuw Seferovic miste alleen voor de doelman.

Enkele minuten later viel het doelpunt aan de overkant, volledig tegen de gang van het spel in. Lichtsteiner ging iets te veel aan het truitje hangen en de bal ging op de stip. Stancu nam zijn verantwoordelijkheid en jaagde de 1-0 tegen de netten. Roemenië wilde er alles aan doen om die voorsprong te verdedigen.

Dat was duidelijk, want twee zware fouten kwamen binnen de minuut op twee gele kaarten te staan. De Zwitsers namen het initiatief na het doelpunt, maar het waren de Roemenen daarentegen die levensgevaarlijk waren. Sapunaru kon net voor het halfuur trappen, maar raakte de buitenkant van de paal.

Aftellen naar de rust

In het slotkwartier van de eerste helft volgden nog weinig uitgespeelde kansen. De Zwitsers namen het balbezit voor hun rekening, maar geraakten niet meer door de stevige organisatie en konden geen gevaar puren uit enkele corners. Roemenië ging rusten met een gevleide 1-0 voorsprong.

Pintilii mocht tijdens de rust in de kleedkamers blijven en zijn vervanger Hoban was meteen gevaarlijk. Zijn schot ging echter voorlangs. En ook daarna bleven de Roemenen gevaarlijk. Djourou werkte een voorzet van Torje bijna in eigen doel. De Zwitsers bleven proberen en tien minuten na de pauze lukte het dan toch.

De Roemenen kregen een hoekschop niet weg en Mehmedi nam de bal heerlijk op de slof. 1-1 en alles te herdoen. De Zwitsers bleven de bal opeisen, maar tot echt gevaar leidde dat niet. Na ruim een uur spelen mocht Seferovic gaan rusten voor de jonge Embolo. Die was meteen bijna gevaarlijk met een kopbal.

Zwitserland met het balbezit

Na zeventig minuten kwam Roemenië dan toch ook nog eens uit zijn schelp, met een goede vrije trap van Torje. Sommer stond echter gefocust te keepen. Het laatste kwartier bleef een aangenaam kijkstuk met enkele kansjes voor de Zwitsers. De Roemenen leken dan weer tevreden met een gelijkspel.

Kansen kwamen er nog nauwelijks en het bleef bij een 1-1 gelijkspel. Zwitserland komt zo op vier punten en is (voorlopig) leider, Roemenië blijft achter met één punt en moet zijn laatste wedstrijd winnen tegen Albanië. Om 21 uur komen Frankrijk en Albanië nog in actie in groep A.