Stadion: Stade de Bordeaux
Kroatië verrast: Perisic en co buigen 0-1 achterstand om en zijn groepswinnaar!
Caroline Tonnelier

Kroatië wint met 2-1 van Spanje na 0-1 achterstand

Spanje en Kroatië streden onderling om de groepswinst. De titelverdediger had na een zes op zes voldoende aan een gelijkspel en zat met een vroege treffer van Morata op rozen. Kroatië keerde de situatie echter helemaal om.

Het leek een rustig begin van de wedstrijd te gaan worden in Bordeaux, maar in tegenstelling tot vele andere avonden bleven we dit keer niet lang op onze honger zitten. Na wat prikjes in beide kanten was het na zeven minuten al raak.

Spanje zette een heerlijke aanval op: Silva lanceerde Fabregas en die presenteerde de 0-1 op een dienblaadje aan Morata. De nummer zeven van La Roja miste niet: een erg vroege voorsprong voor de titelverdediger dus.

De Spanjaarden hadden eigenlijk genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van groepswinst, maar daar mikten ze niet op. Dat bleek uit de opstelling, maar zeker ook op het veld. Even na de openingstreffer kwam Nolito op aangeven van een bedrijvige Silva dicht bij de 0-2.

En Kroatië? Dat had het verdedigend en op het middenveld moeilijk, maar kreeg wel degelijk kansen aan de overkant. Rakitic kwam er met een lob op de deklat erg dichtbij na een ongelukkige tussenkomst van De Gea.

Het bleef uitstekend op en neer gaan in dit duel en kort voor de rust werd Morata alleen voor doel gezet. Hij miste echter zijn controle. In plaats van 0-2 werd het nog 1-1: op slag van rust was het weer helemaal herbeginnen nadat Kalinic een voorzet van Perisic voorbij De Gea werkte.

In de tweede helft lag het tempo een stuk lager, maar er bleven kansen aan beide kanten komen. Een vloeiende aanval van Spanje leidde tot een doelpoging van Morata, maar die ging naast. Aan de overkant ontwikkelde Kroatië zowaar druk tegen een zoals altijd dominant Spanje, maar een doelpunt kwam daar niet uit.

Dé kans op de 1-2 was voor Sergio Ramos. Silva versierde een lichte penalty en het was de kapitein die zijn verantwoordelijkheid nam. Zijn bal was echter niet al te best gemikt en Subasic stopte. Ramos was ook op de hoekschoppen een paar keer gevaarlijk, maar kon zijn kopballen niet tussen de palen mikken.

De wedstrijd leek richting een 1-1 te kabbelen, maar op dit EK gebeurt het meestal nog in de slotminuten. En dat was in Kroatië-Spanje niet anders. Een uitstekende tegenaanval van Kroatië werd schitterend afgewerkt door Perisic. De voormalige Club Brugge-speler pakte De Gea in de korte hoek en bezorgde zijn team zo de groepswinst.

En zo krijgen we in de 1/8e finale al minstens één heerlijke affiche: Spanje neemt het volgende maandag op tegen Italië. Een serieuze domper voor de Spanjaarden, die de groepswinst op zak leken te hebben. Kroatië bewees opnieuw dat het een gevaarlijke outsider kan worden. En dan waren sterkhouders Mandzukic en Modric er niet eens bij in deze wedstrijd.