Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Tienkoppig Standard kent één moeilijk kwartier tegen Westerlo, maar wint wel
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Luik

Standard houdt de punten thuis ondanks mannetje minder

Standard heeft de drie punten thuisgehouden tegen Westerlo. De Rouches stonden al na een kwartier 2-0 voor, maar lieten op het uur Westerlo in de match komen na dom rood voor Fai. Invaller Mbenza besliste de match, in het slot kon Hyland nog milderen tot 3-1.

Standard dirigeerde meteen het spel en ging al snel op zoek naar de openingstreffer. Westerlo moest door een blessure bij Van Langendonck in laatste instantie Kristof Van Hout in doel zetten. De voormalige Standard-doelman leek helemaal onder de indruk van Sclessin en kende enkele moeilijke openingsminuten.

Van Hout kon een bal twee keer niet klemmen en leverde ook nog eens heel knullig de bal bij Belfodil in. Het was slechts uitstel van executie, want even later ging de bal op de stip na handspel. Orlando Sa nam zijn verantwoordelijkheid en zette zijn naam op het scorebord. Op het kwartier zat Standard helemaal op rozen na de 2-0 van Laifis.

Van Hout kreeg het zwaar te verduren, maar pogingen van Raman, Belfodil en Sa gingen over of naast. Halverwege de eerste helft ging de Luikse storm dan toch liggen. Westerlo kon daar echter niets tegenover zetten. Ganvoula stond op een eiland en kreeg nauwelijks een bal, net als Standard-doelman Guillaume Hubert, trouwens.

Tien minuten voor de rust waren de bezoekers daar dan toch eens. Laifis leed slordig balverlies, maar Ganvoula liet een dot van een kans liggen oog in oog met Hubert. Een uitstekende beenveeg van de Standard-doelman. De elf Rouches lieten het niet aan hun hart komen, maar Van Hout stond pal op een schot van Sa.

De bezoekers dreigden nog nauwelijks, 2-0 was een meer dan logische ruststand. Westerlo kwam met goede moed uit de kleedkamers. Via Ganvoula en Acolatse kwam de bal bij Molenberghs, maar Hubert dook goed naar zijn hoek om de aansluitingstreffer te vermijden.

Standard leek de partij helemaal onder controle te hebben en loerde op de counter. Maar op het uur veranderde het spelbeeld helemaal. Fai ging met zijn twee benen stevig door op Acolatse en mocht meteen gaan douchen van Smet. Westerlo eiste onmiddellijk de bal op, maar Standard was twee keer gevaarlijk via Belfodil.

De eerste keer vergat de aanvaller af te werken, bij zijn tweede poging vergat hij de vrijstaande Raman aan te spelen. Westerlo kwam steeds beter in de match, Standard kwam nog nauwelijks aan kansen. Maar een kwartier voor tijd zorgde een gouden wissel van Jankovic voor de verlossing.

De net ingevallen Mbenza stond nog geen halve minuut op het veld en kon alleen op Van Hout af. De aanvaller wipte de bal enig mooi over de Westelse doelman. 3-0 en nu was de match écht gespeeld. Westerlo probeerde het nog met een krul van Rommens, maar Hubert hield de netten schoon.

De laatste tien minuten leverden nog amper iets op, behalve een prima kans voor Ganvoula. In de blessuretijd kon Westerlo dan toch nog een doelpuntje meepikken. Hyland mocht het twee keer proberen en trapte de 3-1 voorbij Hubert.

Het kalf was echter al een tijdje verdronken. Standard pakt zo drie ontzettend belangrijke punten, zeker met de match van vorige week tegen Charleroi in het achterhoofd. Westerlo behoudt na een makke prestatie de rode lantaarn.