Club Brugge demonstreert tegen zwak Kortrijk en komt alleen aan de leiding
Timothy Collard
Timothy Collard vanuit Brugge

Club Brugge demonstreert tegen zwak KV Kortrijk en komt alleen aan de leiding

Club Brugge kende zondagavond erg weinig problemen met de bezoekers uit Kortrijk. Bij de rust had blauw-zwart zijn schaapjes al op het droge en in de tweede helft besliste Hans Vanaken de wedstrijd helemaal. Dankzij deze zege komt Club Brugge helemaal alleen aan de leiding.

Het moest en zou een aangename avond worden in het Jan Breydelstadion, en dat om verschillende redenen. De feestdagen staan voor de deur, tegenstander Kortrijk leek op papier een hapklare brok, Bjorn Engels maakte na drie maanden blessureleed zijn wederoptreden en vooral: mits een overwinning kon Club Brugge alleen aan de leiding komen.

Alsjeblieft, zeg: opnieuw zo'n pareltje van van Rhijn

Vanaf het eerste fluitsignaal waren de intenties van blauw-zwart dan ook duidelijk: in de aanval trekken en zo snel mogelijk het eerste doelpunt forceren. Na dertien minuten was het, na enkele kansjes, al raak: van Rhijn trapte een vrijschop van net buiten het halve maantje tegen de touwen. Kaminski stond erbij en keer ernaar. De KVK-doelman trof ook schuld, want de bal ging in zijn hoek binnen.

Michel Preud'homme zag dat het goed was.

Refaelov schiet dominant Club Brugge naar 2-0-voorsprong

Club rook bloed en ging dan ook onmiddellijk op zoek naar het geruststellende tweede doelpunt. Dat tweede doelpunt liet niet lang op zich wachten. Nog geen tien minuten na het openingsdoelpunt verdubbelde Lior Refaelov de voorsprong. De Israëli had daarbij een tikkeltje geluk, want zijn schot verdween via het been van Gigot tegen de touwen.

Kortrijk is de laatste weken nog maar een schim van de ploeg die het in het begin van het seizoen was. In het Jan Breydelstadion was dat niet anders. De Kerels waren allesbehalve kerels en mochten van geluk spreken dat het aan de rust nog steeds 2-0 stond omdat een iets te zelfzeker Club met de kansen morste.

Na de pauze leek de thuisploeg wel met de handrem op te spelen. Zaten de spelers misschien al met de verre verplaatsing naar Eupen van komende woensdag in het achterhoofd? Het zou kunnen. Wat er ook van zij, blauw-zwart slaagde er niet meer in om het tempo minutenlang de hoogte in te jagen.

Vossen mist penalty, Club scoort nog drie keer

In de slotfase legde het trio Bolingoli-Vossen-Vanaken de wedstrijd uiteindelijk in een definitieve plooi. Bolingoli gooide snel in, Vossen zette snel voor en Vanaken duwde het leer snel binnen in de verste hoek. Een aanval uit het boekje en zo stond het 3-0.

Enkele minuten later kreeg Vossen de kans om de voorsprong nog verder uit te diepen, maar Kaminski stopte de strafschop van de aanvaller. Misschien maar goed ook, want uit de herhalingen bleek dat de doelman van Kortrijk in de voorafgaande actie geen fout beging op Vanaken. Niet veel later zette Vossen zelf orde op zaken: na een heerlijke center van van Rhijn maakte hij er met een kopbal alsnog 4-0 van.

Club alleen leider

Nog was het niet gedaan, want wat van Rhijn kan, kan Vormer ook. De Nederlander draaide een vrijschop van net buiten de zestienmeter over de muur en buiten het bereik van Kaminski: 5-0 en niet eens overdreven cijfers. De late tegentreffer van Veldwijk bleek niet meer dan een eerredder. Door de ruime zege neemt Club Brugge de leidersplaats over van Zulte Waregem.