Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Halve Finales

Verlengingen én strafschoppen: de eerste finalist op de Afrika Cup is gekend

Timothy Collard

Het werd een bloedstollende eerste halve finale op de Afrika Cup. Burkina Faso en Egypte waren niet negentig, maar wel 120 minuten aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk trokken de Farao's aan het langste eind.

De wedstrijd werd pas diep in de tweede helft opengebroken. Mohamed Salah trapte Egypte met een heerlijke plaatsbal op voorsprong. Lang konden de Farao's, met de door Anderlecht aan Moeskroen verhuurde Trezeguet 85 minuten tussen de lijnen, niet van de voorsprong genieten.

Egyptenaren trekken aan het langste eind in strafschoppenreeks

Aristide Bancé (ex-Lokeren) prikte de gelijkmaker tegen de touwen. Na negentig minuten stond het nog 1-1, na verlengingen eveneens. Strafschoppen moesten dus een winnaar aanduiden. El Said miste de eerste voor Egypte, maar Kouakou en Traore faalden bij respectievelijk poging drie en vier voor Burkina Faso.

Warda bleef rustig en knalde de vijfde elfmeter van Egypte tegen de touwen. Egypte is zo de eerste finalist op de Afrika Cup. Donderdag strijden Kameroen (met bondscoach Hugo Broos) en Ghana om het tweede ticket voor de finale.