Wist je dat Wist je dat... Wilmots scoorde op het WK en 12 jaar later de eerstvolgende Belgische goal als bondscoach meemaakte?

Yannick Lambrecht

Marc Wilmots leidde de Rode Duivels in 2014 naar de kwartfinale van het WK. Wist je dat hij in 2002 zelf de laatste Belgische WK-goal in twaalf jaar maakte?

Op het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan deed België het niet onaardig. Na twee gelijke spelen, 2-2 tegen gastland Japan en 1-1 tegen Tunesië, moesten de Duivels echter wel winnen van Rusland om door te stoten naar de volgende ronde.

Beelden van de WK-match tussen België en Rusland en de goal van Wilmots die lange tijd de laatste Belgische WK-goal zou zijn.

België kwam dankzij een magistrale vrijschop van Johan Walem al snel op voorsprong, maar de Russen maakten net na rust gelijk. Tien minuten voor tijd lukte invaller Wesley Sonck, die op dat WK meer op de bank zat dan hem lief was, de 2-1. Toen Marc Wilmots (foto) de 3-1 scoorde, leek de kwalificatie binnen voor Robert Waseige en de zijnen. Rusland maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar België mocht een ronde verder.

Afgekeurd door Prendergast

Daar ontmoetten onze Rode Duivels Brazilië. Het werd een wedstrijd die we ons nog lang zullen herinneren. Iedereen weet nog wel dat scheidsrechter Peter Prendergast een goal van Wilmots afkeurde en zo de Belgen een 0-1-voorsprong ontnam. België verloor uiteindelijk met 2-0 en zo bleef de goal van Wilmots de laatste op dat WK.

Daarna ging het veel minder met de Rode Duivels. Na twee gemiste edities was de gouden generatie wel weer geplaatst voor het WK 2014 in Brazilië en daar kwam ze in de openingsmatch uit tegen Algerije.

Fellaini brengt verlossing

Door een penalty stond België bij de rust een doelpunt in het rood, maar het won de wedstrijd uiteindelijk nog met 1-2. In de 70ste minuut scoorde Marouane Fellaini met een wrijf tegen zijn afro het eerste Belgische WK-doelpunt in twaalf jaar. Let in het bovenstaande filmpje ook op de vreugde bij Marc Wilmots, toen bondscoach van de Rode Duivels. Tien minuten later verzekerde Dries Mertens de zege.