Wist je dat Wist je dat... Uruguay vier sterren op het shirt heeft?

Yannick Lambrecht
| 5 reacties
Wist je dat... Uruguay vier sterren op het shirt heeft?

Sinds Anderlecht in België zijn dertigste landstitel vierde, kent iedereen wel de betekenis van een ster op het shirt. Het land dat een WK wint, mag ook zo'n ster op zijn shirt plaatsen. Wist je dat Uruguay twee WK's won, maar toch vier sterren heeft?

Uruguay won het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930. In eigen land vloerde het in de finale Argentinië met 4-2. Twintig jaar later won het Zuid-Amerikaanse land zijn tweede WK-eindronde. In de laatste wedstrijd van de finalepoule werd gastland Brazilië van de wereldtitel gehouden. Uruguay heeft dus twee wereldbekers veroverd, maar heeft boven het logo van de Uruguayaanse voetbalfederatie toch vier sterren staan.

Het shirt van Uruguay, met de vier sterren boven het logo.

In 1924 en 1928 won Uruguay namelijk het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen. Dat was destijds het grootste voetbalevenement omdat er nog geen wereldbeker bestond. Voor elke zege op het olympisch toernooi heeft Uruguay dus ook een ster op zijn shirt staan. Van de landenteams heeft zo enkel Brazilië meer sterren op zijn shirt staan. De Goddelijke Kanaries wonnen al vijf wereldbekers en hebben dus vijf sterren.

Ster geen verplichting

In de FIFA-reglementering staat trouwens te lezen dat een land dat een WK wint, een symbool op zijn shirt mag zetten. Een ster is dus geen verplichting, een halve maan zou bijvoorbeeld ook mogen, al zien wij die sterren nog niet zo snel plaats ruimen voor een ander symbool.