colColombia
engEngeland
0-1
57' Harry Kane (pen)
Yerry Mina 90+3'
1-1
Datum: 03/07/2018 20:00
Competitie: WK
Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Spartak Stadium
'It's coming home' blijft in leven: Colombia kan Houdini-truc net niet afmaken, Engeland stoot door na zenuwslopende penaltythriller
Yannick Lambrecht

Engeland stoot door na penaltythriller tegen Colombia (1-1, 3-4 na penalty's)

Engeland mag het zaterdag opnemen tegen Zweden in de laatste kwartfinale. De buit leek al binnen na een penaltydoelpunt van Kane, maar in de absolute slotfase zorgde Mina nog voor de 1-1. Na zenuwslopende verlengingen en een penaltyreeks kregen de Engelsen wel nog wat ze verdienden.

Nog voor de aftrap kreeg Colombia al een zware domper te verwerken: draaischijf James Rodriguez geraakte niet speelklaar. Zonder hem zette bondscoach Pekerman zijn ploeg in een andere formatie, een soort 4-5-1. Engeland kon weer met de verwachte basiself aantreden na de reservewedstrijd tegen de Rode Duivels, inclusief een fitte Alli.

Engeland profiteert niet van Colombiaanse onmacht

Maar dat nieuwe systeem van Colombia, met drie verdedigende middenvelders, dat was het toch niet. Falcao kreeg nauwelijks een bal te zien en Quintero kon in zijn eentje ook niet echt voor genoeg aanvallende impuls zorgen. Enkel in de eerste blessuretijd moest doelman Pickford een te centraal schotje oppikken. Allesbehalve het wervelende spel dat we gewend zijn van de Zuid-Amerikanen.

Engeland kreeg wél de kansen, toch in de beginfase. Een vrije trap van Young op de vuisten van Ospina, een kopbal van Kane op het dak van het doel,... De duidelijke dominantie omzetten in een voorsprong lukte echter niet en steeds meer ging het tempo mee onder met de zon in Moskou.

Geiger en VAR flateren

De potjes kookten nog over in de blessuretijd van de eerste periode. Tijdens een vrije trap deelde Barrios een weliswaar lichte 'kopstoot' - eerder enkel de beweging - uit aan Henderson in de muur. De VAR greep in en scheidsrechter Geiger besloot daarop een gele kaart te geven. Nochtans kan een ingreep voor een 'clear error' enkel leiden tot rood of niets. Begrijpe wie begrijpen kan.

Veel beterschap kwam er niet in de tweede helft, die meteen begon met een opstootje tussen Henderson en Cuadrado. De domste fout moest echter nog komen.

Bedankje van Kane

Op een cornerfase ging Carlos Sanchez veel te hard in duel met Kane en uiteraard ging de bal op de stip. De topschutter legde de bal zelf op elf meter afstand en trapte hem hard door het midden: 0-1! Zijn zesde al van het toernooi en zo mag Lukaku zijn tenen nog uitkuisen.

Dat laatste halfuur leverde eerlijk gezegd nog maar weinig voetbal op. Scheidsrechter Geiger was compleet de controle kwijt en deelde uiteindelijk nog zeven kaarten uit, een half wonder dat er nergens een rode viel. Maar een zinderend eindoffensief? Neen, dat kwam er niet meer.

We gaan nog niet naar huis!

Of toch?! Invaller Uribe haalde in de 93ste minuut uit met een schitterende volley, Pickford zweefde het leer met een straffe save nog in corner. Iedere Colombiaan ging nog mee voor de voorzet van Cuadrado en Mina kopte zijn hele natie naar een delirium met de 1-1! Met zijn derde doelpunt van het toernooi en dan nog op deze manier kan je gerust van een fantastisch WK spreken voor de verdediger van Barça.

Colombia teerde aanvankelijk verder op het momentum en deed Engeland, duidelijk even het noorden kwijt, bij elke corner daveren op de benen. The Three Lions vonden hun evenwicht rond de pauze wel terug en kwamen nog dichtbij via Vardy en Rose, maar niemand kon scoren. Penalty's dus.

Engeland in de kwartfinale

Daarin kreeg Engeland uiteindelijk wel wat het verdiende: 3-4 was de score van de penaltyreeks, na een misser van Bacca trapte Dier de beslissende strafschop binnen en zo heeft de gok van Southgate om tweede te worden toch nog goed uitgepakt. Engeland speelt zaterdag tegen Zweden in de kwartfinales.