STVV behoudt ongeslagen thuisstatus ook na aangename topper tegen Standard

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Sint-Truiden

STVV en Standard hebben de punten verdeeld na een aangename topper. De thuisploeg kwam op slag van rust 1-0 voor via een sterke Kamada, maar Oulare bekroonde op het uur zijn eerste basisplek bij de Rouches met een doelpunt.

Michel Preud'homme verraste met zijn basiself voor de verplaatsing naar Sint-Truiden. Niet onlogisch, want Standard kon niet rekenen op Mpoku, Carcela, Djenepo en Sa. Oulare kwam zo voor het eerst in de ploeg, net als Lestienne. Bovendien zaten ook Marin en Luyindama op de bank.

Bij STVV weinig verrassingen. In vergelijking met het bekerduel tegen Mandel United namen Teixeira, Asamoah en De Sart hun plekje opnieuw in.

De eerste grote dreiging kwam van de thuisploeg, die de beste start kende. Kamada was echter zelfzuchtig en vergat zijn ploegmaats aan te spelen. Standard reageerde via Lestienne, maar de vuisten van Steppe brachten redding. Het schotje van Agbo was dan weer te onstuimig om aanspraak te maken op een doelpunt.

Het was STVV dat net voor het kwartier bijna tot scoren kwam. Boli viseerde de linkerbovenhoek, maar de parade van Ochoa mocht er best zijn. In de rebound kopte De Norre recht in de handen van de Mexicaan. STVV deelde de lakens uit en dat vertaalde zich ook in kansen. Bezus stuurde Boli het straatje in, maar die stootte op een attente Ochoa.

Het Standard-sluitstuk reageerde ook sterk op een voorzet van diezelfde Bezus. Standard kwam amper in het spelbeeld voor, al was Steppe bijna verrast door een indraaiende hoekschop van Kosanovic. In de 5 minuten dat Standard dan toch drukte, stond Steppe ook pal op een voorzet van Lestienne en een schotje van Bastien.

Dé kans op de openingsgoal kwam echter van de voet van De Sart, die een zee van ruimte kreeg van de Standard-defensie. De Sart miste zijn schot echter compleet.

Toch rusten met 1-0

De match leek af te stevenen op een 0-0 ruststand, maar dat was buiten Kamada gerekend. De Japanner omzeilde Ochoa met een prachtige schijnbeweging en kon simpel de 1-0 maken. Een koude douche voor Standard, maar vooral een verdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Net als in het begin van de eerste helft ging het ook net na de pauze goed op en neer. Kamada zag na een leuke dribbel zijn schot afgeblokt worden, aan de overkant ging het schot van Fai via de sliding van Teixeira in hoekschop. Tomiyasu verraste dan weer bijna zijn eigen doelman.

Standard kreeg voor het eerst wat meer controle over de match en de 1-1 kwam er toch. Oulare omzeilde de buitenspelval én Steppe na een knappe ingeving van Fai. De gelijkmaker was een koud kunstje. STVV knokte zich gaandeweg de tweede helft opnieuw in de match en had een kwartier voor tijd dé kans om te scoren.

De Sart miste echter alleen voor Ochoa na goed voorbereidend werk van Kamada, die een echte gesel was voor de bezoekende defensie. Aan de overkant kon Oulare 10 minuten voor tijd zijn tweede maken, maar de aanvaller jaagde het leer de tribunes in.

Kansen waren er nog nauwelijks, want er kroop steeds meer afval in het spel van beide teams. Het bleef 1-1, waardoor Standard wel opnieuw in de top 6 komt. Al kunnen zondag AA Gent en Charleroi nog over de Rouches springen. STVV gaat ook een plekje vooruit en springt voorlopig over Anderlecht naar de 4e plek.