? Fantastic Five: deze duels tussen Genk en Standard zullen we nooit vergeten

Lode Nuyts
| 10 reacties

Racing Genk versus Standard, het zijn altijd beladen duels. Beide supporterskernen staan lijnrecht tegenover elkaar en ook op het veld gebeurt er geregeld wat. Een overzicht van de meest opmerkelijke duels tussen beide clubs.

14 mei 2000: Racing Genk 4-1 Standard

Racing Genk en Standard nemen het op 14 mei 2000 tegen elkaar op in de finale van de Beker van België. De Rouches kwamen al na 1 minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Frédéric Pierre. Maar uiteindelijk winnen de Limburgers met zware 4-1 cijfers na doelpunten van Zoran Ban, Besnik Hasi en tweemaal Thordur Gudjohnsen.

Bij Standard stond Vedran Runje in doel, Daniël Van Buyten in het hart van de defensie en Ivica Mornar in de spits. Bij Racing Genk zagen we een piepjonge Koen Daerden net als Mike Origi. Domenico Olivieri, nu assistent-coach in Genk, maakte enkele minuten.

29 mei 2005: Racing Genk 3-0 Standard

Aan het eind van het seizoen 2004-2005 moeten Racing Genk en Standard testwedstrijden spelen voor een Europees ticket. De Rouches winnen in Luik met 3-1 na doelpunten van Vandenbergh voor Genk en Rapaic, Wamberto en Kovalenko voor Standard.

In Genk vergaat het de Luikenaars minder goed. De Limburgers komen razendsnel 2-0 voor na doelpunten van Stojanovic en Vandenbergh. Die laatste zet in de tweede helft de beslissende 3-0 op het bord en zo mag Genk alsnog Europa in.

17 mei 2011: Racing Genk 1-1 Standard

Dé wedstrijd tussen beide clubs die in ieders geheugen gegrift staat is de titelmatch van 2011. Standard kon na fabelachtige play-offs alsnog kampioen spelen op het veld van Racing Genk, het had daar wel een overwinning voor nodig.

Eliaquim Mangala zette de Rouches op slag van rust op voorsprong. Hét moment van de wedstrijd gebeurde echter op het halfuur. Chris Mavinga trapte het gezicht van een jonge Mehdi Carcela aan flarden. Een moment dat bij iedereen op het netvlies gebrand staat.

Tien minuten voor tijd kopte Kennedy Nwanganga de thuisploeg richting titel. In het slot van de partij hield een piepjonge Thibaut Courtois Genk recht met enkele fabelachtige reddingen op Aloïs Nong. Racing Genk pakt die avond zijn voorlopig laatste landstitel.

17 maart 2018: Standard 1-0 Racing Genk

Op een ijskoude avond staan beide clubs opnieuw tegenover elkaar in een bekerfinale. De Limburgers verloren nog nooit in het Koning Boudewijnstadion en wilden dat maar al te graag zo houden tegen de rivaal uit Luik. Op een bevroren veld leggen beide teams een historisch saai kijkstuk op de mat.

Het is uiteindelijk Renaud Emond die zich tot held van de finale kroont. De spits verkeerde het hele bekertornooi in topvorm en schonk zijn club uiteindelijk een trofee. De Rouches winnen die avond hun 8ste Beker van België.

6 mei 2018: Standard 5-0 Racing Genk

Anderhalve maand na de finale van de Croky Cup bekampen beide teams elkaar op Sclessin. Het wordt echter een bijzonder pijnlijke namiddag voor de bezoekers. Standard kan tijdens de play-offs rekenen op het florerende duo Edmilson-Carcela en dat hebben de Limburgers geweten.

Na doelpunten van Emond, Edmilson, Cop en twee keer Carcela trekt Genk met een van zijn zwaarste nederlagen ooit terug naar de Luminus Arena. Standard zal in zijn race richting titel net niet voorbij Club Brugge raken en uiteindelijk op de tweede plaats eindigen.

Krijgen we straks opnieuw een duel dat we ons nog lang zullen herinneren?