? HERBELEEF: De twee vorige promotiefinales in 1B

| 9 reacties

Over twee weken weten we wie opgaat naar 1A. Een ding is zeker: het zal erom spannen tussen KV Mechelen en Beerschot Wilrijk. Sinds de hervorming van het profvoetbal zijn er al twee promotiefinales gespeeld in 1B. Wij halen die duels voor u nog eens van onder het stof.

2017-2018: Beerschot Wilrijk-Cercle Brugge

Vorig seizoen mochten Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge het in twee onderlinge duels uitmaken wie promoveerde naar 1A. De Ratten verzekerden zich toen van de eerste periodetitel. De tweede periodetitel ging dan weer naar Groen en Zwart.

In de heenmatch op het Kiel won Beerschot Wilrijk met 1-0 van Cercle Brugge na een doelpunt van Fessou Placca in het begin van de tweede helft. De Mannekes verwierven zo een uitstekende uitgangspositie met het oog op de return in Jan Breydel een week later.

Cercle had in die return de scheve situatie halfweg al volledig rechtgezet met goals van Mercier en Crysan. Tegenscoren was de boodschap voor De Ratten. De wedstrijd stevende af op een 2-0 eindstand, maar het venijn zat in de staart. Beerschot Wilrijk-kapitein Van Hyfte zorgde in minuut 84 voor de 2-1 en de virtuele promotie naar 1A. Het liep in extremis toch nog mis: Cardona bezegelde in de laatste minuut het lot van de bezoekers vanop de stip.

2016-2017: Roeselare-Antwerp

Het jaar daarvoor leverde een gek beeld op aan het eind van de reguliere competitie: Lierse eindigde eerste voor Roeselare en Antwerp. Het waren echter de nummers twee en drie die elk een periodetitel binnenhaalde, waardoor ze op het Lisp verweesd achterbleven.

Na de eerste wedstrijd op de Bosuil leek de strijd al gestreden. Antwerp stuurde Roeselare met 3-1 naar huis. Na een doelpunt van Dequevy en een owngoal van Damman stond het 2-0, Schmisser milderde in minuut 64 voor de West-Vlamingen. Een kwartier voor tijd trok Hairemans de 3-1 zege over de streep voor The Great Old met een penalty.

Op Schiervelde zette Tuur Dierckx Antwerp op het halfuur al op rozen, maar vijf minuten later was opnieuw Schmisser trefzeker en zo hingen de bordjes al snel weer in evenwicht. Roeselare kon na rust niet meer scoren en in de slotfase bracht de net ingevallen Stallone Limbombe rood-wit in extase. Antwerp keerde na een afwezigheid van 13 jaar terug op het hoogste niveau.