Eredivisie: Ajax houdt schietoefeningen, AZ verrassend onderuit in eigen huis

Sam Suttels
| 2 reacties

Zonet zijn de eerste twee matchen van de dag afgewerkt in de Eredivisie. Ajax ontving Excelsior, ADO ging op bezoek bij AZ in Alkmaar.

Ajax-Excelsior

De Amsterdammers waren voor de thee al klaar met de bezoekers uit Rotterdam. Huntelaar, voor de gelegenheid nog eens in de basis, bedankte met een vroeg openingsdoelpunt na tien minuten. Meer goals bleven uit tot vlak voor rust: Tadic verdubbelde de voorsprong en opnieuw Huntelaar bracht de kloof op 3-0. El Hamdaoui milderde wel nog, waardoor beide ploegen met 3-1 de kleedkamer opzochten.

In de tweede helft ging Ajax vrolijk door op z’n elan. Op het uur benutte Tadic een strafschop en vijf minuten later maakte Huntelaar z’n hattrick compleet. Een kwartier voor tijd zette de net ingevallen Dolberg de kers op de taart, Fortes prikte nog een keertje tegen. Excelsior droop met een 6-2 eindstand met het schaamrood op de wangen af.

AZ-ADO

In Alkmaar waren het de bezoekers uit Den Haag die voor een kleine stunt zorgden. Falkenberg legde net na het halfuur de 0-1 in het mandje op aangeven van El Khayati, twee minuten na de pauze herhaalde dat scenario zich opnieuw. De eerredder van Gudmundsson vlak voor tijd leek te laat te komen, maar in de 91ste minuut maakte diezelfde Gudmundsson zowaar nog gelijk.

AZ door het dolle heen, maar het werd een waanzinnig slot waarin Becker de Hagenaren alsnog een driepunter schonk. AZ doet met de nederlaag een slechte zaak met het oog op de derde plaats, ADO rukt op naar de elfde plaats.

Feyenoord kan vandaag nog profiteren van de Alkmaarse misstap als het thuis wint tegen Heracles. Fortuna Sittard-VVV Venlo wordt ook nog afgewerkt op hetzelfde moment.