Datum: 28/10/2018 18:00
Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Kehrweg Stadion
Ongelooflijk zwak Anderlecht krijgt één helft voetballes van vinnig Eupen en gaat de boot in

Anderlecht verloor met 2-1 van Eupen

Een eerste helft waarin Anderlecht zich gewoon liet afdrogen en verrassen door een sterk Eupen... Paars-wit maakte niks klaar in die eerste 45 minuten. De 2-0 bij de rust was niet eens overdreven. Nogmaals een paar goals in cadeauverpakking. Dit was weer onrustwekkend!

Hein Vanhaezebrouck kreeg slecht nieuws van zijn medische staf voor de match. Zakaria Bakkali was te ziek om te spelen. Niet makkelijk om je man-in-vorm en zowat enige speler met een onvoorspelbare actie te vervangen. Musona dan maar, de voorbije weken zelfs niet altijd zeker van een plaats in de kern.

Heel hoge druk

Eupen was ook niet van plan Anderlecht zomaar zijn zin te laten doen. Vanaf minuut één gingen die snelle en vinnige spelers druk zetten op de verdediging. Makkelijk uitvoetballen of kalm opbouwen van achteruit was er niet bij. Claude Makelélé had zijn huiswerk gedaan...

Na twintig minuten had Eupen de beste kansen bij elkaar gevoetbald. Bornauw en Didillon deelden bijna weer cadeautjes uit alsof het al Kerstmis was. Bornauw met een te korte terugspeelbal, Didillon door veel te ver uit zijn doel te gaan staan bij een vrije trap van Garcia. Die schilderde het leer op de paal. Die zijn traptechniek moet tijdens de tactische bespreking toch aan bod zijn gekomen?

Opendeurdag

Zelfs Marc Coucke geeft niet zoveel cadeaus aan zijn kinderen als Anderlecht aan de tegenstanders de voorbije weken. En toen Garcia - ja, we begrijpen niet hoeveel ruimte die kreeg - weer kon uithalen, week de bal af op Bornauw en was Didillon gezien: 1-0. Twee minuten later moest de Fransman nog een schot uit zijn doel halen van... Garcia.

Eupen bleef maar komen. De logge verdediging van paars-wit zag de pocketaanvallers van overal opduiken. Tureluurs werden ze ervan. De bedrijvige Toyokawa kreeg ook wat hij verdiende: een doelpunt. Garcia kreeg vrijgeleide om door de verdediging te lopen, stuitte nog op Didillon, maar in de rebound was de Japanner daar om vrij binnen te schieten: 2-0.

Didillon had voor de rust zelfs rood moeten krijgen voor een revanche op Toyokawa. Vanhaezebrouck greep in en bracht Makarenko en Saief in de ploeg voor Bornauw en Trebel, die beiden teleurstelden. Anderlecht won in de eerste helft amper een duel.

Vloekende Coucke

Dat werd beter in de tweede helft. De kansen kwamen ook, maar dan was er nog steeds Van Crombrugge om te passeren. Marc Coucke zat net voor ons op de tribune en we konden hem regelmatig horen vloeken als er weer eens een onzuiverheid in het spel zat. Gelukkig vloekte hij niet elke keer of er was in één of andere kerk wel een heilige van zijn sokkel gevallen.

De vraag was of Eupen Anderlecht niet liet komen om te speculeren op de counter. Veel creëren deden ze nu ook weer niet... Bakkali was er niet, weet u wel. Op de enige goeie actie maakte Anderlecht wel de aansluitingstreffer: Saief zette voor en Santini dook de bal binnen. Verder geraakten ze wel niet meer, ondanks een slotoffensief.