Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Diaz Arena
Anderlecht komt met schrik vrij
Anthony Van der Planken

Anderlecht is in Oostende met de schrik vrij gekomen. De landskampioen won met 1-3, maar de waardeverhoudingen waren in werkelijkheid veel kleiner.

De wedstrijd kende een slap begin. De eerste opschudding kwam er pas na een kwartier spelen, toen Jestrovic zich liet opmerken. De Servische aanvaller verlengde een kopbal van Traoré in doel, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel van de spits. Een flater van formaat, want de inzet van Traoré had zonder enige twijfel zonder de verlenging van Jestrovic in doel gevlogen. Het hoongelach van het Oostendse publiek duurde echter niet lang. Luttele minuten later kroop Anderlecht immers op voorsprong. Na een foute pass van Paul Okon kon Aruna alleen op doel af. Doelman Habran ging naar de Ivoriaan toe, die zich gewillig liet vallen. Scheidsrechter Gumienny liet zich er aan vangen en kende een penalty toe aan Anderlecht. Tot overmaat van ramp mocht een huilende Habran vertrekken met rood.

Nenad Jestrovic twijfelde niet: hij trapte de penalty feilloos binnen en bracht de landskampioen zo gevleid op voorsprong. Oostende reageerde echter meteen: Zoko ging zijn kans, maar Daniel Zitka had een knappe redding in huis. Ook Juninho en Nijs waren er dicht bij, maar scoren lukte de kustploeg niet.

Anderlecht, dat een enorm zwakke eerste helft gespeeld had, deelde Oostende onmiddellijk na rust de genadeslag toe. Aruna Dindane kopte een corner van Walter Baseggio tegen de netten en toonde zo dat hij wel degelijk kan scoren. Na de 0-2 kregen Jestrovic en Aruna nog enkele wenkende kansen, maar Oostende hield de deur toe. De kustploeg kwam er zelfs enkele keren gevat uit. Een kwartier voor het einde resulteerde dat in de 1-2 van Jürgen Landuyt. Met een stevig schot liet hij Zitka kansloos en bracht hij Oostende weer in de wedstrijd.

Méér zelfs: Oostende kreeg nog enkele uitstekende kansen op de gelijkmaker. Zo lobde Stilmant de bal over een leeg doel. Ook Thompson was er enorm dicht bij, maar zijn inzet werd afgeblokt door Traoré. Uit de daaropvolgende counter scoorde invaller Jonathan Legear de 1-3. In blessuretijd miste Aruna nog een niet te missen kans op de 1-4. Zijn poging belandde op de lat.

Anderlecht rukt zo op naar de tweede plaats, al kan La Louvière morgen wel weer over de landskampioen wippen. De Brusselaars hebben nog steeds één punt achterstand op aartsrivaal Club Brugge. Oostende blijft onderaan staan. Het telt slechts één punt.