Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Rode Duivels stellen niet teleur
Rudi Zeelmaekers

Nog geen minuut gespeeld en onze Rode Duivels waren al op achtervolgen aangewezen. Doch het doemscenario bleef uit. De Belgen herpakten zich en zetten orde op zaken met bij momenten knap voetbal en prachtige doelpunten. Nadat Bajramovic voor Bosniƫ-Herzegovina de start van een stunt had willen geven lieten de jongens van Anthuenis maar liefst vier keer de netten trillen dankzij doelpunten van Mpenza (2x), Daerden en Buffel. Alles wat verbonden is met de nationale ploeg hoopt dat de trein nu vertrokken is om alsnog een WK-kwalificatie af te dwingen.

De secondewijzer had nog geen volledige omwenteling gedaan of de Rode Duivels keken al tegen een 0-1 achterstand aan. Slecht inspelen van Yves Vanderhaeghe lag aan de basis van de tegengoal. Beslija profiteerde en Van der Heyden kon de bal nog wegkoppen in de voeten van Bajramovic. De BosniĆ«r knalde tegen de staak maar in de rebound liet hij Proto kansloos. De Belgen leken niet aangeslagen en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Zonder overhaast te werk te gaan voetbalden de troepen van Anthuenis enkele kansen bij mekaar.

Een eerste echte waarschuwing konden de Duivels pas geven na twaalf minuten toen Van der Heyden een voorzet op het hoofd van Mpenza schilderde, maar deze kopte op Papac. Drie minuten later was het dan toch raak wanneer Doll een diepe bal langs de lijn naar Pieroni verstuurde. De aanvaller van Auxerre zette laag voor en Mpenza slaagde erin om de bal in Ć©Ć©n tijd over de Bosnische doelman Hasagic te steken. BosniĆ«-Herzegovina wilde zich niet gewonnen geven maar dit ging gepaard met talrijke fouten.

Belgiƫ voelde dat ze de wedstrijd naar zich toe konden trekken maar dit leverde niet meteen het gewenste resultaat. Toch wisten de Belgen verschillende mogelijkheden tot scoren te creƫren. Van Buyten wist Buffel in het straatje te sturen maar zijn voorzet werd overgetrapt door Pieroni. Lichte frustratie merkbaar bij Buffel toen die neer ging in een duel met Bajramovic. Laatstgenoemde provoceerde Buffel en de Glasgow Rangers-spits laat zich vangen en mocht blij zijn met slechts een gele kaart. Daerden kopte ook nog zwak op doel en Emile Mpenza had onze natie op voorsprong moeten trappen toen hij alleen op doel af werd gestuurd door Simons. De spits van Hamburg knalde op de paal en de bezoekers reageerden meteen met goed samenspel tussen Barbarez en Beslija. Bajic was afwerker van dienst maar zijn schot verdween hoog over de goal. Even later moest onze nationale doelman een vrijschop van diezelfde Bajic stoppen. De rust kwam dichterbij en de broodnodige voorsprong leek uit te blijven maar met de medewerking van een bezoekende verdediger viel de bal in de voeten van Daerden. De Genkse middenvelder knalde onhoudbaar binnen. De Belgen konden gaan rusten met een 2-1 voorsprong.

Na de koffie startte BelgiĆ« met een ongewijzigd elftal en het was duidelijk dat ze enkel het scoren van nog meer goals als opdracht hadden gekregen. De eerste dreiging kwam weer van "onze jongens" met een voorzet van Daerden maar die werd onschadelijk gemaakt door Bajic voor onze spitsen gevaarlijk konden worden. Even later moest doelman Proto dan toch even bewijzen dat hij de beste van het land was door een slecht weggewerkte kopbal van Van der Heyden voor de neus van Beslija weg te snoepen. Nog in dezelfde minuut wist Simons een bal tot bij Emile Mpenza te brengen. Deze keer duwde de spits de bal door de benen van Hasagic. De bezoekers hadden het moeilijk met de Belgische druk en bijna versloeg Milenkovic zijn eigen doelman onder druk van Mpenza.

Coach Blaz Sliskovic probeerde het tij nog te keren met een dubbele wissel voor BosniĆ«-Herzegovina. Baljic en Papac moesten plaats maken voor Misimovic en Halilovic. Op het uur haalde Mpenza de bal knap uit de lucht. Hij schakelde zijn tegenstrever uit maar zijn schot miste de goede richting. Er kwam veel gevaar van de Hamburgse spits maar toen hij in de 64ste minuut de bal te ver van de voet tikte en de bezoekers via een lange bal van doelman Hasagic een tegenaanval konden opzetten was Misimovic dicht bij de aansluitingstreffer. BelgiĆ« kon de wedstrijd makkelijk controleren en met een voorsprong van twee doelpunten leek de buit al binnen na Ć©Ć©n uur voetbal. Toen Daerden de vrijstaande Pieroni kon bereiken had deze beter moeten doen maar te lang treuzelen besliste daar anders over. De wedstrijd bleef aangenaam en de gasten kregen nog een kans toen Proto bij een hoekschop de bal in de voeten van Bajramovic bokste. Een Belgisch been belette dat Bajramovic zijn tweede treffer van de avond kon maken.

De Belgen bleven de goede combinatie zoeken en onder impuls van een enthousiast publiek stuurde Buffel Kompany weg. De Anderlechtse polyvalente tiener zag zijn schot geblokt door Milenkovic. Toch konden de Belgen nog een vierde keer de bal in het mandje krijgen toen een inworp van Van der Heyden door Mpenza werd verlengd tot bij Buffel, die met een geweldige trap in de winkelhaak de 4-1 eindcijfers vast kon leggen. In de slotfase mocht Vandenbergh nog Pieroni komen vervangen. De Genkse spits had in de slotseconden nog een doelpuntje kunnen meepikken maar slaagde daar niet in. Met enkele schitterende goals won Belgie verdiend van Bosniƫ-Herzegovina. Aanstaande woensdag wacht de makkelijke verplaatsing naar San Marino. De daaopvolgende kwalificatiewedstrijd is pas op 4 juni wanneer er punten moeten gepakt worden in Servie-Montenegro.