Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard moeizaam voorbij moedig Lierse
Tom Ceusters

Standard
heeft op de eerste speeldag geen steek laten vallen: de Luikenaars versloegen in het eigen stadion de bezoekers uit Lier met 3-1. Tchité, Geraerts en Conceiçao scoorden voor de thuisploeg, Imschoot trof raak voor een moedig strijdend Lierse, dat zich nog voor de rust herleid zag tot tien man door de uitsluiting van Smet.

In een sfeervol Sclessin begon Standard aan de eerste competitiewedstrijd met het spitsenduo Bangoura-Tchité. Bij de afwezigen ondermeer Beda, de geschorste Dragutinovic en de afvallige Rapaic. Lierse-trainer Paul Put moest het doen zonder de geblesseerden Kacic en Van der Straeten. Nieuwe verdediger Andic was nog niet speelgerechtigd, zijn plaats werd ingenomen door Jimmy Smet.

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de thuisploeg. In de vijfde minuut kreeg Assou-Ekotto een boulevard aan ruimte van het Lierse middenveld; de Fransman pakte uit met een mooi steekpasje richting Tchité, die het leer voorbij doelman Mardulier in doel trapte: 1-0 Standard.
Een licht aangeslagen Lierse probeerde zich in de match te knokken, maar kansen kwamen er niet voor de bezoekers. Wel voor de thuisploeg: Onyewu met een verre inworp, maar Geraerts kopte in de handen van Mardulier. Halfweg de eerste helft plots consternatie in Luik: Creedence Clearwater Couto vond eerst de paal op z'n weg, Vairelles trapte de rebound op Runje. Standard leek goed weg te komen, maar de bal werd snel terug voor doel gebracht, en Imschoot was er als de kippen bij om de gelijkmaker tegen de netten te prikken. Verdiend was het niet, maar de 1-1 stond wel op het bord.

Standard dus op zoek naar de 2-1, maar kansen bleven uit. Vlak voor rust besloot Jimmy Smet de Luikenaars een handje te helpen: de Lierse-verdediger trapte Conceiçao aan, en kreeg prompt een gele kaart onder de neus geduwd. Zijn tweede, want een halfuurtje eerder was Smet er ook al eens te hard ingevlogen, toen ook al op Conceiçao. Rood dus, en Lierse moest vlak voor rust met z'n tienen verder. En het werd nog erger: op slag van rust stuurde Deflandre de bal naar Geraerts. De Luikse middenvelder bleef koel en schoof de bal onder Mardulier in doel. Standard de kleedkamers in met een 2-1 voorsprong.

Na de rust hield een rustig controlerend Standard Lierse gemakkelijk onder druk. Kansen waren echter schaars: Bangoura kon een voorzet van Tchité net niet aannemen, Conceiçao trapte voorlangs na een mooi één-tweetje met GarbiniWamberto's schot ging net over.
Tien minuten voor tijd schoot de vlam terug in de pan: eerst redde Mardulier een strafschop van Conceiçao na een fout op de ingevallen Roussel, even later keurde scheidsrechter Jordens de gelijkmaker van Lierse (duidelijk onterecht) af wegens buitenspel.
In blessuretijd gaf Standard Lierse alsnog het nekschot: Conceiçao maakte z'n misser goed en trapte Standard naar 3-1.

Zuinige overwinning voor een Standard dat nooit echt in de problemen kwam tegen een Lierse dat 50 minuten met een man minder moest spelen. Opdracht volbracht voor de Luikenaars: de competitiestart werd niet gemist.