Speeldag: Speeldag 1
Stadion: DSB Stadion
AZ wint opener
Philippe Crols

AZ en Sparta mochten gisteren de Nederlandse competitie op gang trappen. AZ deed dat wat beter dan Sparta en won met duidelijke 3-0 cijfers. Shota Arveladze scoorde twee maal.

Al na drie minuten hadden de bezoekers prijs. Barry Van Galen gaf de bal voor en omdat de door AZ aan Sparta uitgeleende Tom Zoontjes onder de bal doorging was het een koud kunstje voor Shota Arveladze om de 1-0 te scoren. Vorig jaar speelde AZ met aanvallend voetbal en hoog tempo ploegen als Sparta gewoon van het veld. Dat leek dus gisteren ook met de Rotterdammers te gaan gebeuren. De mannen van Louis van Gaal maakten echter de fout om te gaan meevoetballen op het tempo van de promovendus uit Rotterdam. Gevolg was een saaie eerste helft waarin nog amper kansen te noteren vielen. Rustand in de Alkmaarderhout was 1-0.

De tweede helft begon zoals de eerste. Met een doelpunt van Shota Arveladze. Hij kreeg de bal van Kenneth Perez en de Georgiër verschalkte met een mooie lob Sparta-doelman Ponk voor een tweede maal, 2-0 en de wedstrijd leek gespeeld. Louis van Gaal had blijkbaar tijdens de rust zijn manschappen duidelijk gemaakt dat de eerste helft niet naar zijn zin was, want in de tweede helft zagen we vaak het flitsende AZ van vorig jaar. Mooi combinatievoetbal en vele kansen waren daarvan het logische gevolg. De beste kansen waren voor Perez, Arveladze en Tarik Sektioui. Een doelpunt kwam er echter niet uit voort. Met nog 22 minuten op de klok mocht onze landgenoot Stijn Huysegems Van Galen komen vervangen. Echt opvallend was hij echter niet. Dat was Sektioui een kwartier voor tijd dan weer wel. Hij legde de 3-0 eindstand vast.

Scheidsrechter: Haverkort
Toeschouwers: 8583.

AZ speelde met:
Timmer, Jaliens, De Zeeuw, Opdam, De Cler, Landzaat, Sektioui (81' Koevermans), Schaars, Arveladze (81' Ramzi), Van Galen (68' Huysegems), Perez

Sparta Rotterdam speelde met:
Ponk, De Fauw, Olfers, Zoontjes, Gudelj, Van Bueren (75' Bruma), Van den Bergh, Polak, Cvetkov (60' Bouaouzan), Rose en Oost

Doelpunten AZ - Sparta Rotterdam:
3' en 49' Arveladze  1-0 en 2-0
74' Sektioui  3-0