Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Ramon de Carranza
Raul trapt Real voorbij Cádiz
Harald Berings

Real Madrid heeft op het veld van Cádiz de eerste steen van het nieuwe seizoen gelegd. De Madrilenen wonnen zuinig met 1-2, en staan zo in het klassement al meteen twee punten voor op eeuwige rivaal, en ook dit jaar grootste titelconcurrent, FC Barcelona.

Een betere start in de Primera Division, jaargang 2005/2006, had Ronaldo zich niet durven dromen. De Braziliaan, die de voorkeur genoot op toptransfer Robinho, zette Real al na vier minuten op rozen. De eerste helft had verder nochtans weinig te bieden: enkele harde duels op het middenveld waren de enige momenten die het publiek konden wakker schudden.

Ook de tweede helft begon aan een matig tempo: de thuisploeg probeerde met speldenprikjes het doel van Casillas te bedreigen, en de bezoekers leunden comfortabel achterover.
Tot ze in de drieëenzestigste minuut opgeschrikt werden door een goal van Pavoni. Real schoot wakker, maar kon niet tot echte kansen komen. Thomas Gravesen en Ivan Helguera (die van coach Luxemburgo het vertrouwen kreeg boven de fitte Jonathan Woodgate) kregen geel. Gravesen werd even later vervangen door Robinho (foto), die zijn allereerste stappen in het shirt van Real Madrid mocht zetten.

Tien minuten voor tijd begon de Koninklijke aan het slotoffensief. Uiteindelijk was het clubicoon Raùl die zijn ploeg voorbij promovendus Cádiz schoot. Een al bij al gevleide overwinning, waarmee de Madrilenen nu de kop van het klassement aanvoeren.

Vanavond stonden naast Cadiz-Real ook zes andere wedstrijden op het programma.
Atletico Madrid wou met topaankoop Kezman nog eens een gooi doen naar Champions League-voetbal, maar stuitte in eigen huis al meteen op een stug Zaragoza, dat de nul negentig minuten lang op het bord hield, maar zelf ook weinig kansen kon creëeren. Aan de inzet zal het alleszins niet gelegen hebben: in deze partij vielen maar liefst tien gele kaarten, o.a. voor Kezman (Atletico) en Ewerthon (Zaragoza).
Ook in Osasuna-Villarreal werd er niet zuinig omgesprongen met de gele kartonnetjes: zeven stuks kleurden een wedstrijd, die verrassend op 2-1 eindigde. Romeo was de man van de match: met twee doelpunten haalde hij voor zijn club de eerste driepunter van het seizoen binnen. Daar kon ook de goal van Diego Fórlan weinig aan veranderen.

Celta de Vigo is na een jaartje afwezigheid terug in de Primera Division. En dat zullen ze bij Malaga geweten hebben: met fris voetbal won de ooit zo succesrijke club met 2-0, Lopez en Baiano zorgden voor de goals.
Ook Deportivo La Coruña plant dit jaar een come-back aan de top. Het startte alvast in stijl: op het veld van Mallorca legde Juanma al na achttien minuten de 0-1-eindcijfers vast.
Nog vanavond wonnen Sevilla en Getafe hun wedstrijden tegen resp. Santander en Espanyol.

Gisteren al versloeg Athletico Bilbao met klinkende 3-0-cijfers subtopper Real Sociedad in eigen huis. Yeste, Llorente en Prieto zorgden voor de doelpunten.
In de topper tussen Valencia en Real Betis (tegenstander van Anderlecht in de Champions League) viel naast vijf gele kaarten ook één doelpunt. Die goal, die Valencia meteen een goede start bezorgde, kwam op naam van de Argentijn Pablo Aimar.
Na het teleurstellende gelijkspel van FC Barcelona op het veld van Deportivo Alavés (foto: de come-back van Henrik Larsson) zijn de Catalanen dé grote verliezer van de eerste speeldag. Ze zijn nu al op achtervolgen aangewezen.

De volgende speeldag is er pas op 9 september. Dan neemt Barça het thuis op tegen Real Mallorca, en ontvangt Real in het eigen Bernabeau 'nieuwkomer' Celta de Vigo. Andere interessante affiches zijn Atletico Madrid-Deportivo, twee clubs met ambitie, en Bilbao-Getafe, twee ploegen die een vervolg een hun mooie start willen breien.