Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Luminus Arena
Genk en Anderlecht spectaculair gelijk
Anthony Van der Planken

Racing Genk en Anderlecht leverden zondagmiddag in het Fenixstadion een hoogstaand spektakel af. De clash tussen Hugo Broos en Franky Vercauteren eindigde op een 3-3 gelijkspel. Mbo Mpenza was met zijn drie doelpunten de man van de wedstrijd.

Het was Racing Genk dat het best uit de startblokken kwam. De thuisploeg dwong Anderlecht terug met onder meer een verdienstelijke poging van Misrad Beslija. Ook Kevin Vandenbergh nam Silvio Proto, eindelijk in de basis, onder vuur. De nationale doelman liet zich echter niet passeren.
Na een kwartier spelen had Genk een penalty kunnen en moeten krijgen, want Olivier Deschacht haalde ietwat onstuimig Nenad Stojanovic neer. De Bleeckere floot echter niet, wellicht een goedmakertje voor een eerder penaltyfase waarin Bart Goor betrokken was.
Gaandeweg de eerste helft nam de Genkse druk af. Het kwam zelfs goed weg toen Mikulic een doodschop beging op Nenad Jestrovic. De Bleeckere hield de kaarten op zak. Het belette Anderlecht niet om beter in de wedstrijd te komen en kansen te creëren. De grootste mogelijkheid kwam er iets na het halfuur. Deschacht zette voor tot bij Mpenza, die nipt naast doel kopte. Een kwartiertje later, zeg maar op slag van rust, wist de oudste Mpenza dan toch te scoren. De Rode Duivel stifte een knappe assist van Pär Zetterberg over Jan Moons in doel. 0-1, Genk moest dus toch nog met een achterstand gaan rusten.

Ook na de rust had Anderlecht het betere van het spel. De Brusselaars speelden geslepen en slim, al wilde Christian Wilhelmsson net iets te veel. De Zweed ging maar al te graag neer in de zestien, maar De Bleeckere doorzag de val. Met geel bestraffen vond hij echter niet nodig.
Amper een minuut na de shwalbe van Wilhelmsson was Genk erg dicht bij de gelijkmaker. Matoukou leek een corner binnen te koppen, maar de bal werd net voor de lijn gekeerd. Ook Vandenbergh kon met een goed schot Silvio Proto niet kloppen.
Uiteindelijk kwam er dan toch een tweede treffer. Pal op het uur werd Laurent Delorge diepgestuurd. De invaller botste met doelman Moons, die op de grond bleef liggen. De bal bleef echter in het spel, waardoor Mpenza de makkelijkste goal uit zijn carrière kon scoren. Vier minuten later was het bijna helemaal over and out voor Genk, maar de stifter van Wilhelmsson belandde gelukkig voor de thuisploeg op de lat.

Twintig minuten voor het einde zorgde Genk voor een spectaculaire ommekeer in de wedstrijd. Anthony Vanden Borre kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht dus inrukken. Amper twee minuten later stond Genk weer op gelijke hoogte. Gonzague Vandooren scoorde met het hoofd de 1-2, waarna Hans Cornelis met een enig mooi schot voor de gelijkmaker zorgde.

Erop en erover zou je denken, maar niets bleek minder waar. Mbo Mpenza scoorde tien minuten voor affluiten de 2-3. Ondertussen had ook Delorge al een goede kans gekregen, maar zijn schot werd weggewerkt in corner.

Anderlecht leek zo alsnog de zege binnen te slepen, maar Genk liet zich niet doen. De Limburgers vochten voor wat ze waard waren en kwamen al gauw weer op 3-3. Mikulic scoorde niet toevallig uit een corner, duidelijk het zwakke punt van Anderlecht. Silvio Proto zag er trouwens allesbehalve goed uit bij dit doelpunt.
Beide ploegen kregen nog enkele aardige kansjes in de slotfase, maar gescoord werd er niet meer. Anderlecht lijdt zo z'n eerste puntenverlies van het seizoen, waardoor Standard met twee punten extra alleen leider wordt. Racing Genk geraakte alweer niet verder dan een gelijkspel, maar Hugo Broos heeft – gezien het spelverloop – zijn revanche op Anderlecht beet.