Datum: 03/09/2005 20:15
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 13
België kan WK vergeten

De Rode Duivels mogen het WK in Duitsland vergeten. Zoveel is wel duidelijk na de wedstrijd in en tegen Bosnië-Herzegovina. De Belgen speelden zwak en verloren met 1-0. Barbarez scoorde in de tweede helft het enige doelpunt van de partij.

De wedstrijd kende een rustig begin. Pas na tien minuten kon Bosnië-Herzegovina voor het eerst dreigen via Grujic. Het schot van de ex-Joegoslaaf kon doelman Silvio Proto gelukkig niet passeren. Luttele seconden later leek Mbo Mpenza op weg naar een doelpunt, maar de aanvaller kon een uitstekende voorzet van Jelle Van Damme niet controleren. Het was eigenlijk de enige keer dat de Belgen iets lieten zien, want voor de rest bleef het spel beperkt tot verdedigen en veel middenveldvoetbal. Af en toe kregen de Rode Duivels een corner, en ook Vanderhaeghe kon even dreigen met een zwak schotje.

Gelukkig voor België maakte ook Bosnië weinig indruk. Proto moest voor de rust amper ingrijpen. Toch was het duidelijk dat de Bosniërs veel gretiger waren dan de Rode Duivels. De kansen konden dan ook niet lang uitblijven. En inderdaad, na de rust zette de thuisploeg heel wat meer druk op de Belgische verdediging. Het begon met een afstandsschot van Bartolovic, dat net over vloog. Daarna moest Proto tot tweemaal toe ingrijpen op pogingen van Bolic.
Uiteindelijk kwam het verdiende doelpunt er dan ook. De Belgische verdediging had bij een corner geen oog voor Barbarez, die zo makkelijk kon binnenschieten. 1-0, België moest met nog 30 minuten te gaan twee keer scoren.
Je zou denken dat er dan een stevig offensief zou komen van de Rode Duivels, maar zelfs dat kwam er niet. Enkel de ingevallen Kevin Vandenbergh kwam in de buurt van een doelpunt, maar zelfs zijn poging was te verwaarlozen. Het was integendeel Bosnië-Herzegovina dat nog het dichtst bij een tweede doelpunt kwam. Milenkovic, Grujic en Barbarez stonden echter niet scherp genoeg om de netten nog eens te doen trillen.

De Rode Duivels verloren dus terecht in Bosnië. Het WK kan op papier nog, maar elke Belg met ook maar een greintje realiteitszin weet dat het nu al afgelopen is. Een hard verdicht, en het is even wennen, want de laatste niet-kwalificatie dateert al van 1978.