Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Lotto Park
Fluitconcert schudde Anderlecht wakker
Yves Dekoning

Anderlecht heeft met 3-0 gewonnen van Sint-Truiden. Na een erbarmelijke eerste helft volgde een sterke tweede periode. Na de pauze was het smullen geblazen voor de thuisaanhang.

Franky Vercauteren plaatste Silvio Proto (foto) in doel en gaf in de voorhoede de voorkeur aan Nenad Jestrovic en Mbo Mpenza. Anderlecht won dit seizoen al zijn thuismatchen in de Jupiler League. Ook tegen STVV moest dat lukken, maar de eerste helft was pover. Slordige acties, slechte passes en misverstanden volgden elkaar op. Kansen vielen er nauwelijks te noteren. De Kanaries zorgden voor de eerste dreiging, maar Landry Mulemo en Kris Buvens schoten naast het doel van Proto. Sint Truiden was duidelijk voor meer dan een punt gekomen. Anderlecht moest het hebben van vrije trappen, maar alleen bij die van Bart Goor moest Dusan Belic optreden. Mpenza en Jestrovic mochten het beiden met het hoofd proberen, maar kregen de bal niet binnen het doelkader. De Kanaries moesten in de eerste helft zeker niet onderdoen voor Paarswit, maar echt lastige ballen kreeg Proto niet te verwerken. Onder een striemend fluitconcert verdwenen de Anderlechtspelers in de kleedkamer.

Ze kwamen er als herboren weer uit. Anderlecht speelde gretig en zette meteen druk op de Kanaries. Nu was er wel inzet, creativiteit en doelgevaar. Mpenza, Goor en Jestrovic waren er al enkele keren dichtbij geweest toen de Servische goalgetter de thuisploeg in de 66ste minuut op voorsprong bracht. Hij omzeilde de buitenspelval en prikte zijn zevende van het seizoen tegen de netten. Twee minuten later stond STVV bijna terug op gelijke hoogte, maar Désiré Mbonabucya worstelde te lang met de bal. Na 77 minuten spelen werd het dan 2-0 via Mbo Mpenza. Gebruik makende van zijn snelheid kon de Rode Duivel zijn achtste van het seizoen meepikken. In de laatste minuten moest Belic invaller Serhat Akin nog afstoppen, en moest ook Proto nog eens ingrijpen bij een hard schot van Marco Nys. Uiteindelijk mocht Walter Baseggio (foto) de kers op de taart plaatsen. Hij stond amper vijf minuten op het veld toen hij van ver prachtig via de paal binnentrapte.

Op basis van de tweede helft een dik verdiende overwinning voor Anderlecht. Paarswit was na rust een maatje te groot voor een moedig STVV. RSCA behoudt zo de tweede stek, en blijft koploper Standard onder druk zetten. De Kanaries blijven meepeddelen in de buik van de rangschikking.