Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard wint Waalse derby
Giovanny Saelens

Luik was vrijdagavond het toneel voor de derby tussen Standard de Liège en Sporting Charleroi. Standard had de opdracht om zijn leidersplaats te verdedigen, terwijl Charleroi de plaats in de linkerkolom moest behouden en kon aansluiten bij de subtop. De Luikenaars wonnen met het kleinste verschil na een doelpunt van Conceiçao.

De kapitein van Standard, Sergio Conceiçao, was licht geblesseerd voor de wedstrijd, maar kon toch spelen. Charleroi won nog niet buitenshuis dit seizoen en dit was dus de ideale gelegenheid. Na twee minuten kwam Charleroi voor de eerste keer voor doel via een counter. Sterchele legde de bal tot bij Camus, maar zijn trap bracht geen problemen voor doelman Runje. Ook de doelman aan de overkant, Bertrand Laquait, kwam er niet zonder werk van af. Hij was net sneller bij de bal dan Conceiçao. Na tien minuten kon de Portugees opnieuw de score openen, maar hij trapte een vrije trap hoog over. Enkele minuten later een snelle actie van Moreira. Zijn lage voorzet kon net niet worden aangeraakt door Geraerts. Op het kwartier konden de Karolo's nog eens dreigen. Kraouche trapte mooi, maar Runje zat er nog tussen. De rebound van Orlando ging over. Vijf minuten later waren de Zebra's weer voor het doel van Runje. Camus trapte net naast.

Charleroi bleef kansen krijgen, maar Christ trapte net over. Aan de overkant beging Detal een domme fout op een interessante plaats. Uitstekende mogelijkheid voor Léonard, die de bal net over het doel plaatste. Enkele minuten later zorgde opnieuw Camus voor doelgevaar bij Charleroi. Runje moest redding brengen. Vier minuten voor rust kon Niculae, die dit seizoen voor de eerste keer aan de aftrap stond, nog voor doelgevaar zorgen. Laquait kan redding brengen. In de eerste helft zagen we drie gele kaarten, maar geen doelpunten: 0-0. Charleroi was het betere team, bij Standard zette de mindere vorm van Conceiçao zich verder in het spel van de ploeg.

Ook de openingsfase van de tweede helft was voor Charleroi. De supporters van Standard verwachtten meer doelgevaar, maar dat leek de eerste minuten niet echt zo te worden. Met Sterchele en Camus waren er opnieuw twee grote kansen voor de Karolo's. Met nog een halfuur te spelen begon Standard beter voetbal te brengen. Onder gezang van de thuissupporters kon Conceiçao de score openen na een ingooi van Onyewu. De wedstrijd ontplofte compleet, de frustraties stapelde zich op. Léonard en Orlando vonden er dan maar niets beter op om een ordinair straatgevecht te starten, de scheidsrechter hield de rode kaart onbegrijpelijk genoeg op zak. Amper twee minuten later nam Conceiçao zijn tegenspeler bij de keel, maar opnieuw liet de scheidsrechter begaan.
Twintig minuten voor tijd dan nog eens voetbal. Moreira ging op doel af, maar Laquait was paraat. Daarna werd het voetbal terug even vergeten. Kraouche speelde de bal op de eigen helft met de hand en kreeg geel. Twee keer geel is rood, dus douchen maar. Een zware straf voor een wel erg lichte overtreding, zeker als je zag wat er eerder gebeurde.
Moreira even later met een kopbal, maar Laquait was opnieuw bij de pinken. Met nog een minuut te gaan volgde Léonard het voorbeeld van Kraouche op. Ook hij nam een tweede gele kaart en verliet het veld. Sterchelle kreeg in de allerlaatste seconde nog een dot van een kans, maar zijn kopbal vloog millimeters naast.

Zo blijft Standard leider en blijft het afwachten wat Anderlecht zondag doet tegen Club Brugge. [AN]