Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Lotto Park
RSCA wint verdiend na sterke tweede helft
Tonnelier Caroline

In tegenstelling tot wat de cijfers zouden doen vermoeden, beleefde Anderlecht aanvankelijk geen gemakkelijke avond tegen AA Gent.  De Brusselaars haalden het met 3-0, maar voetbalden in de eerste helft nauwelijks kansen bijeen.  Toch mocht het team van Vercauteren met een 2-0 voorsprong gaan rusten, dankzij treffers van Tihinen en Mpenza net voor de rust.  Na een uur spelen breidde Mpenza met zijn tweede van de avond de voorsprong zelfs nog uit.  In een overtuigend slotkwartier rechtvaardigde Anderlecht met een resem kansen toch nog de overwinning, maar een vierde doelpunt kwam er niet meer.  De 3-0 eindstand was al bij al toch een hard verdict voor AA Gent, dat een behoorlijke eerste helft speelde maar na de rust nog weinig kon tonen.

Beide ploegen startten met een op papier zeer offensieve opstelling.  Vercauteren koos voor drie verdedigers en Deschacht en Vanden Borre op de flanken.  Vanderhaeghe en Akin begonnen op de bank.  Leekens kon geen beroep doen op de geschorste Smoje, Blessing en Kurtulus.  De Oost-Vlamingen begonnen eveneens met een driemansdefensie.  Anderlecht begon het best aan de partij, maar de eerste kans was voor de bezoekers.  Boussoufa onderschepte een slechte pas van Zetterberg en trapte op doel, maar zijn poging ging net naast het doel van Proto.  De thuisploeg had het moeilijk om zijn wil op te dringen en speelde veel te slordig om echte kansen af te dwingen.  Het was dan ook AA Gent dat opnieuw het dichtst bij de openingstreffer kwam.  Proto had een goede reactie in huis op een knap schot van Vrancken.  Aan de overkant was het eerste kansje na een kwart van de wedstrijd voor Juhasz.  Zijn kopbal ging echter over en vormde geen gevaar voor Herpoel.  Vlak voor de rust viel er dan toch nog een doelpunt uit de lucht voor de Brusselaars.  Juhasz kopte eerst nog tegen de paal, maar Tihinen was goed gevolgd en kopte de 1-0 tegen de netten.  In de blessuretijd van de eerste helft werd het zelfs nog 2-0.  Mpenza verschalkte op aangeven van Deschacht met een schitterend hakje doelman Herpoel een tweede keer.  Een te hard verdict voor AA Gent, dat minstens een gelijke stand had verdiend na de eerste 45 minuten.

Anderlecht begon gedreven aan de tweede helft en creëerde meteen meer gevaar dan in de eerste 43 minuten samen.  Jestrovic kopte een voorzet van een bedrijvige Wilhelmsson naast en even later moest Herpoel een goede redding uit zijn mouw schudden op een knappe vrije trap van Zetterberg.  De thuisploeg kon echter geen vervolg breien aan dat sterke begin en moest het initiatief aan AA Gent overlaten.  De bezoekers leken aangeslagen door de onverdiende achterstand en incasseerden zelfs nog een derde treffer.  Mpenza prikte op aangeven van Vanden Borre na alweer een knappe actie van Wilhelmsson de 3-0 tegen de netten.  Even later kreeg Goor zelfs nog een uitstekende kans op een vierde goal, maar hij miste onbegrijpelijk.  Aan de overkant strandde een poging van Foley op de paal.  AA Gent legde zich stilaan neer bij de overdreven zware nederlaag.  De Buffalo’s kwamen niet meer verder dan een schotje van Häkonsen.  In het slotkwartier kreeg Anderlecht nog tal van kansen om de score verder op te drijven.  Onder impuls van Wilhelmsson waren er nog mogelijkheden voor Goor, Deschacht en invallers Baseggio en Iatchouk.  Een vierde doelpunt bleef echter uit.  Dankzij deze overwinning wipt Anderlecht (voorlopig) over Standard naar de koppositie.  AA Gent verliest na een 0 op 12 de aansluiting met de subtop en riskeert zelfs weg te zakken naar de rechterkolom.