Speeldag: Speeldag 17
Stadion: De Kuip
Feyenoord wint topper van AZ
Philippe Crols

Voor de eerste keer wordt er in Nederland tussen kerst en nieuwjaar ook gevoetbald. Met Feyenoord-AZ stond er alvast een onvervalste kerst-topper op het programma. Feyenoord bleek maandag de betere van de Alkmaarders en won met 2-0.

Feyenoord begon aan een zeer hoog tempo. Al na drie minuten spelen stond de 1-0 op het bord. Dirk Kuijt kreeg zijn kopbal tot bij Patrick Paauwe. Die kwam alleen voor de bezoekende doelman en de openingstreffer was dus meteen een feit, 1-0. De Rotterdammers grepen de bezoekers uit Alkmaar echt bij de keel in die openingsfase. De anders zo goed voetballende ploeg van Louis van Gaal wist niet waar ze het had en stond na tien minuten dan ook al met 2-0 in het krijt. Jonathan De Guzman maakte er na een gezondsheidswandeling en een goed schot 2-0 van. En Feyenoord bleef komen. Salomon Kalou trof onder meer de buitenkant van de paal en Ghaly zag zijn inzet net naast gaan. AZ kon daar niets noemenswaardigs tegenover plaatsen en 2-0 was dan ook de verdiende ruststand.

Van Gaal greep in tijdens de rust en bracht er met Meerdink en Ikedia twee nieuwe jongens in. Meteen kwam er wat meer gevaar van de bezoekers. Ikedia zag zijn schot net over het Rotterdamse doel gaan en er was ook nog een goede Lodewijks nodig om een doelpunt van Arveladze te voorkomen. Feyenoord beperkte zich tot counteren, maar in grote doelkansen resulteerden die tegenstoten zelden of nooit. AZ was in die tweede helft de betere ploeg, maar kon in tegenstelling tot Feyenoord in de eerste helft niet scoren. Zo trof Arveladze van dichtbij onbegrijpelijk de dwarsligger. Kansen kwamen er nog genoeg voor de bezoekers, maar keer op keer liep er wel wat fout. 2-0 was dus het eindverdict en dat heeft AZ enkel en alleen aan zichzelf te danken. Het begon veel te slap aan de partij en toen het de wedstrijd in handen kreeg verzuimden de Alkmaarders om te scoren. Stein Huysegems stond bij de bezoekers de hele wedstrijd op het veld, maar kon de nederlaag ook niet afwenden.

Dankzij deze overwinning telt Feyenoord nu 38 punten. Dat zijn er evenveel dan AZ en PSV. De ploeg uit Einhoven heeft nog wel een match minder gespeeld.