Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Huntelaar schiet Ajax in het verlies
Philippe Crols

Ajax Amsterdam leek goed op de dreef te zijn in de Nederlandse eerste klasse, maar vrijdagavond liep het in Heerenveen weer grondig fout. Ajax verloor met 4-2. Klaas Jan Huntelaar scoorde één keer tegen zijn toekomstige werkgever en gaf ook een assist.

Het duurde tot tien minuten voor rust vooralleer Heerenveen afstand kon nemen van de Amsterdammers. Georgios Samaras was de man die de openingstreffer tegen de touwen schoot. Hij deed dat na een vrij warrige situatie voor het Ajax-doel. Het zou niet de laatste keer zijn dat de Amsterdammers problemen zouden kennen met een Friese hoekschop. In een ondergesneeuwd Abe Lenstra stadion gebeurde vijf minuten later iets wat iedereen wel min of meer verwacht had en waarop ze bij Heerenveen wel gehoopt hadden. Een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar. De topschutter van Heerenveen is vanaf zondag een werknemer van Ajax, maar trok zich er vrijdag niets van aan en scoorde de 2-0. Dat gebeurde eveneens na een hoekschop. Die 2-0 was ook de ruststand.

Ajax probeerde in de tweede helft de achtervolging in te zetten, maar al gauw bleek dat de sneeuwlaag niets was voor het technisch onderlegde Ajax. Iets voorbij het uur was het ook over en out voor de Amsterdammers. Huntelaar bediende Hanssen en die legde de 3-0 in het Amsterdamse doel. Nadat Samaras al de openingstreffer had gescoord, scoorde hij ook nog het laatste doelpunt voor de Friezen. Hij kopte tien minuten voor tijd de 4-0 voorbij Stekelenburg. Net na de 4-0 wist Charisteas te scoren, maar zijn doelpunt werd onterecht afgekeurd voor buitenspel. Nadien scoorde onze landgenoot Thomas Vermaelen wel de 4-1. In de laatste minuut liet Juanfran zich nog vallen in de zestien van Heerenveen. Ajax kreeg echter wel een strafschop die door Galasek benut werd. Paul Bosvelt kreeg in het tumult na de schwalbe van Juanfran nog een rode kaart. Ondertussen had Huntelaar al uitgebreid afscheid genomen van het publiek in het Abe Lenstra stadion. Hij kreeg vijf minuten voor tijd zijn applausvervanging. De wedstrijd zelf eindigde dus op 4-2.

Ajax staat in de competitie op een vierde plaats en telt acht punten minder dan de nummer drie, AZ, dat nog wel een wedstrijd minder gespeeld heeft. Heerenveen heeft één puntje minder dan Ajax en staat vijfde.