Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Euroborg Stadion Groningen
Groningen opent stadion in stijl
Philippe Crols

FC Groningen blijft menig Nederlander verbazen. Nadat de ploeg voor het ingaan van de winterstop in de sub-top stond won het nu ook zijn eerste wedstrijd na de winterstop. Heerenveen ging met 2-0 ten onder.

Voor Groningen was de wedstrijd tegen Heerenveen de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe Euroborg stadion. Bij Heerenveen werd vooral in de eerste helft duidelijk dat men Klaas Jan Huntelaar enorm zal missen. De Friezen kregen immers redelijk wat doelkansen, maar scoren zat er niet in. De beste kansen waren voor de Griek Samaras. Eerst slaagde hij er in om de bal niet in het lege doel van Groningen te krijgen en even later besloot hij te slap om Roorda te verrassen. De wedstrijd vorderde en het niveau van Groningen ging mee de hoogte in. Nadat Nevland al enkele kansen had gemist was het halverwege de eerste speelhelft toch raak. Zijn schot ging via de binnenkant van de paal voorbij onze landgenoot Vandenbussche in doel, 1-0. Groningen domineerde het verdere verloop van de eerste helft, maar gescoord werd er niet meer. Rusten deden beide teams met 1-0.

Tien minuten na rust verdubbelde de thuisploeg de voorsprong. De bezoekende doelman Vandenbussche ging weer eens niet vrijuit in deze wedstrijd en dat werd genadeloos afgestraft door de thuisploeg. Middenvelder Buijs scoorde makkelijk de 2-0 en de boeken konden nagenoeg dicht. Mede omdat Heerenveen niet het minste geloof in eigen kunnen leek te hebben. De Friezen konden enkel in de slotfase nog wat dreigen, maar toen was het kalf al helemaal verdronken. De 2-0 zege van Groningen was dus ook vrij logisch te noemen.

Groningen is door deze overwinning voorlopig vierde, maar het heeft natuurlijk wel een wedstrijd meer gespeeld dan de ploegen die bij de groen-witten in de buurt staan. Heerenveen staat voorlopig nog achtste, maar kan na dit weekend wegzakken naar het tweede kolommetje.