Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Polman Stadion
AZ nadert op PSV
Philippe Crols

AZ uit Alkmaar heeft zich op de eerste speeldag na de winterstop niet laten verrassen in Almelo. Tegen Heracles werd er verdiend met 0-2 gewonnen.

Bij AZ en Heracles vinden we ook enkele Belgen terug. Bij AZ speelde Stein Huysegems nagenoeg de hele wedstrijd en bij de thuisploeg stond Stefaan Tanghe negentig minuten tussen de lijnen. Die laatste kon niet voorkomen dat de Alkmaarders al na een paar minuten spelen op voorsprong kwamen. Landzaat kopte een voorzet van De Cler binnen en nog voor de partij goed en wel begonnen was stond de thuisploeg al in het krijt. Voor AZ misschien het resultaat van de voorbereiding naar deze wedstrijd toe. Omdat Heracles op kunstgras speelt trainde Louis Van Gaal met zijn manschappen de afgelopen week bijna uitsluitend op kunstgras. Dat leek dus al vroeg te renderen. AZ bleef na de openingstreffer de betere ploeg, maar de score verder uitdiepen zat er niet in. Ondanks dat de thuisploeg in het laatste deel van de tweede helft het betere van het spel had gingen beide ploegen toch rusten met een 0-1-voorsprong in het voordeel van de bezoekers.

Na rust probeerde Heracles wel, maar het was tevergeefs. De thuisploeg deed wat het kon en speelde verre van onaardig, maar de verderzetting naar de aanvalslinie was vaak te pover met als resultaat dat de thuisploeg weinig tot geen uitgespeelde doelkansen wist te forceren. AZ bekeek het allemaal vanop een afstand en sloeg een kwartier voor tijd toe. De maker van het eerste doelpunt, Landzaat, gaf deze keer de voorzet die door Perez werd binnengekopt, 0-2 en wedstrijd gespeeld, want met dat doelpunt legde Perez ook meteen de eindstand vast.

AZ heeft nu evenveel wedstrijden gespeeld als leider PSV en eerste achtervolger Feyenoord. De Alkmaarders hebben evenveel punten als Feyenoord (41), maar de club uit Eindhoven heeft nog altijd een puntje meer. Heracles van zijn kant staat nog altijd min of meer in de middenmoot, maar moet wel stilletjes aan gaan opletten dat het niet verder wegzakt naar de degradatiezone. Al hebben WillemII en RBC natuurlijk al een aanzienlijke achterstand.