Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Huysegems helpt AZ voorbij Roda
Jimmy Wouters

AZ was in een aantrekkelijke duel de betere van Roda JC. In het barkoude Kerkade wonnen de Alkmaarders met duidelijke 1-4 cijfers.

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor AZ. Na nog geen twee minuten spelen schoot Shota Arveladze met een prachtig lobje, iet of wat gelukkig overigens, op een 0-1 voorsprong. Meteen het signaal voor een bijzonder aantrekkelijke eerste periode. Beide teams kregen in enkele luttele minuten enkele fraaie kansen. De grootste was nog voor Cissé, maar de spits faalde oog in oog met AZ - doelman Timmer

Na achttien minuten voetballen was het dan eindelijk raak voor de thuisploeg. Met een snelle uitbraak vanop links mocht de Duitser Alexander Voigt oprukken en met een strak schot verschalkte hij Timmer. De wedstrijd bleef heel aardig op en neer golven met kansen aan beide zijden. Maar toch waren de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Vlak voor rust kwam AZ dan toch weer op voorsprong. Een schot van Tim de Cler werd ternauwernood gered door doelman Vladan Kujovic, maar Arveladze stond op de goede plek om de bal alsnog tegen de netten te duwen. Een gelijkspel was echter verdiender geweest bij de rust.

Net als in de eerste helft waren het de bezoekers die het beste gewoon raakten aan de kou. De tweede periode was nog maar net afgetrapt of Stein Huysegems omzeilde de opgezette buitenspelval van Roda en zette zijn ploeg zo op een 1-3. AZ besloot snel toe te slaan, want vooralleer Roda besefte dat het 1-3 was, hing nummer vier al tegen de touwen. Na een prachtige één-twee met de sterke Barry van Galen schoot Arveladze al zijn derde van de avond voorbij Kujevic.

Roda probeerde vervolgens met de moed der wanhoop het tij te keren, maar de ploeg slaagde er niet meer in om wat doelgevaar te creëren.  [AN]