Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Lotto Park
Anderlecht kent reïncarnatie tegen Genk
Harald Berings

Eén ding is zeker: Anderlecht is nog lang niet dood, wat deze week ook beweerd mocht worden. Paars-wit won vanavond via twee tempoversnellingen, één in de eerste helft, en eentje in de tweede 45 minuten. Bart Goor opende en sloot de score met mooie goals, tussendoor kwamen Zetterberg, Vandenbergh en Alejandro Frutos tot scoren.

Anderlecht komt zo virtueel op de tweede plek, op twee punten van Club Brugge. Voor Genk is het opnieuw een gemiste kans, en ziet na Anderlecht en Club wellicht ook Zulte-Waregem uitlopen. De wedstrijd begon vurig, na een sfeervolle versie van 'You'll Never Walk Alone' stond het publiek weer volop achter de ploeg. Na twaalf minuten opende Bart Goor de score met, net als het doelpunt dat hij in de openingsmatch tegen La Louvière maakte, een mooie goal. Nauwelijks twee minuten later brak Christian Wilhelmsson door tot in de Genkse zestien. Mikulic leek de Zweed neer te halen, maar hield zich op tijd in. Toch ging Chippen graag liggen, en Paul Allaerts trapte gretig in de val. De daaropvolgende penalty werd door Pär Zetterberg feilloos omgezet.

De match viel nadien flink stil, en het duurde twintig minuten vooraleer er weer wat gebeurde. Engelaar haalde één van zijn vanavond erg zeldzame klasseflitsen boven, en stuurde Bob Peeters op weg naar doel. In eerste instantie kon Silvio Proto nog redding brengen, maar in de rebound was de Rode Duivel dan toch geklopt. Kevin Vandenbergh kon zijn negende doelpunt van het seizoen binnentikken, waardoor hij het ongelijk van Hugo Broos bewees, die hem wekenlang op de bank hield gekluisterd.

Na de rust begon het Astridpark op een waar slagveld te lijken. Deschacht kreeg net als Mikulic geel, maar er waren veel zwaarde overtredingen te bespeuren dan die van de linksback. Paul Allaerts ging al snel de teugels verliezen, en de wedstrijd ontaarde in een voorsmaakje van de Super Bowl, die pas morgennacht geprogrammerd staat. Steven Defour had strikt genomen moeten uitgesloten worden, wanneer hij natrapte op Bart Goor, en Christian Wilhelmsson liet zich naar goede gewoonte maar al te graag vallen.

Uit één van de shwalbes van Wilhelmsson volgde uiteindelijk ook de 3-1. Pär Zetterberg, die een sterke wedstrijd speelde, legde de bal klaar voor Frutos, die de voorsprong iets comfortabeler maakte. Twee minuten later, het scenario leek wel exact op dat van de eerste helft, maakte opnieuw Bart Goor er 4-1 van. Door de zes vervangingen in het slotkwartier werd er nadien enkel nog gefeest, en weinig gevoetbald. Even voor tijd kreeg Zetterberg nog een staande ovatie van het publiek, en knuffels en kussen van zijn collega's. De Zweedse regisseur houdt er in juni mee op, maar lijkt nog niet uitgeblust.

Het wordt afwachten of na Club Brugge gisteren en Anderlecht vandaag, ook Standard overtuigend afstand kan nemen. De Rouches nemen het zondagavond thuis op tegen La Louvière, als de wedstrijd tenminste kan doorgaan op Sclessin. We onthouden vooral dat Anderlecht ruim afstand nam van Genk, en in een bitsig duel tot op twee punten van leider Club nadert. [AN]