Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Stayen
Anderlecht ten onder in de Hel van Staaien
Thomas Dubois

Anderlecht verloor vrijdagavond met zware 3-0 cijfers op het veld van Sint-Truiden en maakt het zo zichzelf moeilijk. Ongewild geeft het de titelstrijd terug een nieuw elan. De doelpunten vielen laat in de wedstrijd. Mbonabucya nekte Anderlecht met twee doelpunten, Hajnal maakte de 3-0 compleet.

Anderlecht kon terug een beroep doen op Tihinen die vorige week geschorst was. Frutos was twijfelachtig maar kwam toch aan de aftrap. Serhat kreeg de voorkeur op Mpenza. Sint-Truiden kende door de gokaffaire geen ideale voorbereiding op de wedstrijd. Desondanks kwam Nys toch aan de aftrap. Stolica begon op de bank. Pieter Vink had de leiding over de wedstrijd.

Sint-Truiden begon het sterkst aan de wedstrijd. De Truienaars probeerden Anderlecht zo vlug mogelijk vast te zetten en indien mogelijk ook nog aan kansen te geraken. Toch was het eerste echte grote gevaar van de wedstrijd voor Anderlecht. Het schot van Wilhelmsson ging maar net naast. Ook Frutos kon even dreigen. Het meeste van het balbezit was voor de vice-kampioen die goed opgevangen werd door Sint-Truiden. De Limburgers moesten zeker niet onderdoen voor paarswit.

Naar het einde van de eerste helft toe leek er eindelijk echt wat animo te komen in de wedstrijd. Tien minuten voor rusten had Frutos geluk dat Vink z’n natrappen op Vanhoyweghen niet zag. Een minuut later kon de Argentijn naar doel koppen maar de kopbal werd van de lijn geveegd. Ook Wilhelmsson en Goor waagden even later hun kan. Vijf minuten voor rusten kreeg Sint-Truiden nog een heel grote kans. Nys kon naar doel trappen, Proto redde en Peeters kon door al dan niet foutief storen van Vanderhaeghe de bal niet binnentrappen. Beide ploegen gingen zo met een billijk gelijkspel de rust in.

De koffie deed Sint-Truiden goed, de ploeg kreeg na de pauze meteen enkele mooie kansen via de vooral bedrijvige Rocky Peeters. Dit resulteerde 25 minuten voor tijd in de 1-0 via de Rwandees DesirĂ© Mbonabucya die de voorzet van Buvens volledig vrij kon inkoppen. Een verdiende voorsprong voor de Haspengouwers. Daarna moest de ploeg wat gas terugnemen. Geen probleem want Anderlecht slaagde er niet in te drukken. Een goede tien minuten later stond het zelfs 2-0, opnieuw Mbonabucya kon een voorzet van Peeters binnenkoppen. Het begin van het einde voor Anderlecht want het kreeg zelfs nog zware 3-0 cijfers te verwerken. Hajnal kwam alleen voor Proto en die miste niet. Sint-Truiden was klaar voor een feestnacht.

De laatste thuiswinst van STVV dateerde voor vandaag van eind augustus. Anderlecht krijgt een klop van formaat en verliest zo drie kostbare punten. Sint-Truiden overwint verdiend. Morgenavond kan Club Brugge tot op twee punten komen en zondag kan Standard op alleen eerste komen, en er staan nog onderlinge duels op het programma… [AN]