Stadion: Stade du Pays de Charleroi
Standard laat punten liggen op Charleroi
Steven Bologne

Charleroi lijkt dit seizoen het zwarte beest te worden voor de topploegen. Het hield eerder dit seizoen Club Brugge in bedwang, vanavond hielden de Zebra’s ook Standard van de drie punten. De derby leefde enorm in het zwarte land, het stadion liep met meer dan 22.000 toeschouwers behoorlijk vol.

Een erg aantrekkelijke wedstrijd kregen de supporters op Mambourg niet te zien. Het zware veld maakte goed voetbal niet meteen mogelijk. Charleroi nam de beste start, na tien minuten bediende Abdelmajid Oulmers de vrijstaande Orlando Dos Santos die pal op Vedran Runje besloot. Standard moest het eerste halfuur ondergaan maar kansen bleven schaars. Vlak voor het halfuur trapte François Sterchele over de kooi van Runje. Het derde kwartier nam Standard de partij over en dreigde via ondermeer Marius Niculae en Mohammed Tchité, vooral die laatste had dé kans op de 0-1 maar Bertrand Laquait was paraat.

Weinig verandering na de pauze, stevige duels maar weinig kansen. Op het kwartier had de thuisploeg moeten scoren wanneer een degelijk spelende Fabien Camus ploegmakker Sterchele afzonderde voor doel, het leder zoefde echter naast. Even later kreeg Sporting opnieuw een uitstekende mogelijkheid via opnieuw Sterchele, deze keer schoot hij recht op Runje. Standard reageerde met een schot van Niculae over doel. Net als het laatste kwartier in de eerste helft leek Standard ook nu de laatste vijftien minuten op te eisen. Een vrije trap van een opvallend rustige Sergio Conceiçao ging voorbij een geklopte Laquait, maar ook naast het doel. De beste kans viel vlak voor affluiten voor de ingevallen Almani Moreira, die knalde op Laquait waardoor Bonfirm Dante kon weghalen.

De teleurstellende derby eindigde zoals hij begonnen was; op 0-0. Standard komt hiermee wel naast Anderlecht aan de leiding, maar laat vooral de kans liggen om winnaar te worden van het weekend. Charleroi speelde een sterke wedstrijd en kon op basis van de kansen het meest aanspraak maken op de volle pot. [AN]