Speeldag: Speeldag 1
Stadion: San Mames
Athletic en Real Sociedad delen de punten
Dave Sentobin

In San Mamés kwamen de Baskische ploegen Athletic en Real Sociedad gisteravond laat niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De thuisploeg kwam op voorsprong na een onterecht gefloten strafschop. Voordien was er weinig of niets te zien aan de partij. De bezoekers kwamen stilaan opzetten en Athletic speculeerde op de tegenaanval. Net voor tijd maakte Aranburu de verdiende gelijkmaker.

De partij begon heel slordig. Beide ploegen zaten blijkbaar nog in de voorbereiding. Ook de scheidsrechters lieten het afweten. Op aangeven van zijn lijnrechter floot Undiano Mallenco een strafschop voor de thuisploeg. Eén van de bezoekers zou in de rechthoek de bal met de hand gespeeld hebben. Er was inderdaad wel handsbal, maar het was een speler van Athletic zelf. Aduriz twijfelde niet en schoot de penalty binnen.

Na de 1-0 voorbij het halfuur begonnen de bezoekers stilaan te drukken. Aranzubia haalde een kopbal van Kovacevic mooi uit zijn doel. Aan de overkant stond doelman Riesgo in de weg bij het schot van Gabilondo. De laatste tien minuten van de eerste helft hadden meer te bieden dan het dik halfuur ervoor. Bij de rust bracht coach Bakero van Real Sociedad Aranburu in de plaats van Novo.

In de tweede helft gingen de bezoekers voluit op zoek naar de gelijkmaker. Het bleef vooral bij schoten uit de tweede lijn. Mikel Alonso en Rekarte schoten allebei naast. De thuisploeg reageerde met acties van Yeste en Etxeberría. La Real bleef jagen op de gelijkmaker en Athletic bleef op die ene dodelijke counter gokken. Vijf minuten voor tijd rondde Aranburu een mooie actie af en was de stand terug in evenwicht. Enkele minuten later namen ze bijna nog de drie punten mee naar San Sebastian na een gelijkaardige actie. Aranzubia stond opnieuw goed opgesteld.

Het was al meer dan vijf seizoenen geleden dat Real Sociedad nog eens punten kon sprokkelen in San Mamés. De voorbije vijf derby’s in San Mamés won immers telkens de thuisploeg.

Athletic: Aranzubia, Luis Prieto, Sarriegi, Casas, Iraola, Gabilondo, Yeste, Javi Martínez (76’ Garmendia), Orbaiz (18’ Murillo), Etxeberría (68’ Dañobeitia) en Aduriz.

Real Sociedad: Riesgo, Labaka, Rekarte, Gerardo, Juanito, Xabier Prieto, Diego Rivas, Mikel Alonso, Novo (45’ Aranburu), Uranga (66’ Fábio Felicio) en Kovacevic (78’ Díaz de Cerio).