Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Luminus Arena
Genk mee op kop, Gent verliest weer
Jelle Vereecke

De voorlaatste match van de vijfde speeldag liep goed af voor Genk. Dankzij een 3-1 overwinning komen ze samen op kop met Anderlecht. AA Gent daarentegen raakt maar niet weg uit de onderste regionen van het klassement.

Gent vatte de match aan met Noukeu in de plaats van Azofeifa, een logisch gevolg van de vorige wedstrijd tegen Charleroi. Lombaerts raakte speelklaar op de linksachter, Alin Stoica daarentegen begon weer op de bank als supersub. Bij Genk was Mikulic ziek en dus speelde Eric Matoukou in zijn plaats. De nieuwe spits Ljubojevic startte op de bank.

Het wedstrijdbegin was voor de bezoekers. Al na 22 seconden was er een eerste grote kans voor Gent. Een afvallende bal belandde in de voeten van Dominic Foley. De Ier plaatste de bal net naast de kruising. De volgende minuten blijft het initiatief voor Gent, maar in de zevende minuut krijgt het team van Georges Leekens een klap, een goede actie van de Limburgers zorgt voor de 1-0. Bosnjak legt af voor Thomas Chatelle en de Genkse captain kan de bal simpel in doel werken. Genk controleert vanaf dan de match en is soms nog gevaarlijk ook, onder andere met een schot van Soetaers.

Maar dan komen de Buffalo's weer opzetten. Olufade geeft de bal aan Pavlovic en die haalt mooi uit. Bailly tikt in corner. Gent was de hele eerste helft gevaarlijk op corners, maar een doelpunt zat er voorlopig niet in. Tot een Genkse aanval perfect gecounterd wordt door Olufade. Hij geeft de bal perfect mee aan Foley, die op zijn beurt de bal panklaar legt voor Davy De Beule. Eindelijk kan De Beule eens een kans afwerken dit seizoen en het staat 1-1.

Vanaf dan wordt Gent sterker, de organisatie is perfect, vooral dankzij de patron in de verdediging, Dario Smoje. Tom Soetaers was wel gevaarlijk met een mooie vrije trap richting de kruising. Gent bleef vooral gevaarlijk op corners. De beste mannen op het veld zijn Bosnjak en Olufade. Zij haken goed af en werken heel hard zodat de andere spelers goed kunnen aansluiten. Bij de rust staat het 1-1.

Gent begint aan de tweede helft met Mirvic in de plaats van Lombaerts, die ongelukkig terechtkwam op zijn gekwelde borstbeen. De Buffalo's zijn nog altijd de beste ploeg, Genk heeft het erg moeilijk om gaten te vinden in de Gentse ploeg. Gent is het gevaarlijkst, onder andere met een vrije trap van De Beule, die (alweer) een corner oplevert. De Gentse corners leveren niets op, maar Genk heeft meer succes. Een perfect getrapte hoekschop van Chatelle wordt perfect binnengekopt door Eric Matoukou en zo staat het, lichtjes tegen de gang van het spel in, 2-1 voor de thuisploeg.

Gent is aangeslagen door de plotse achterstand en Genk neemt over. Gent-trainer Georges Leekens wisselt Noukeu voor Alin Stoica. Maar net als Gent zijn slotoffensief lijkt te starten, krijgen ze de doodsteek. Smoje is te onbesuisd en pakt zijn tweede gele kaart. Hij speelde nochtans een sterke wedstrijd, maar laat hier toch wel zijn ploeg in de steek. En even later is het al zover, een vrije trap van Soetaers wordt in doel gedevieerd door Bosnjak en de buit is binnen voor de Limburgers. Ljubojevic komt nog zijn maatje en uitblinker Bosnjak vervangen, maar het is die andere invaller, Faris Haroun, die nog de grootste kansen krijgt op de 4-1. Hij blijkt echter geen afwerker.

De match eindigt dus op 3-1 voor Racing Genk. AA Gent was nochtans lange tijd de beste ploeg maar liet de gunstige situatie toch weer uit handen glippen. Genk kent een zeer goede seizoensstart en staat nu mee op kop, Gent blijft in de buurt van de degradatieplaats, maar er is wel al beterschap in het spelpeil.