Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
AZ wint topper en is leider
Jimmy Wouters

AZ heeft de topper van de vijfde speeldag met 0-2 gewonnen. In Kerkrade was de ploeg van trainer Louis van Gaal slimmer dan het plaatselijke Roda JC.

De Limburgers waren tot op vandaag nog ongeslagen en waren duidelijk van plan die lijn door te trekken. De thuisploeg was dan ook in de eerste periode de evenknie van de Alkmaarders. Toch waren de beste kansen voor de bezoekers, maar Kujovic en de lat hielden Roda in de wedstrijd. Aan de overzijde was Vandamme erg dicht bij de openingsgoal, maar zijn inzet werd door Opdam van de lijn gehaald.

AZ kon niet imponeren en dat zorgde ervoor dat Van Gaal bij de rust drie nieuwe spelers in het veld bracht, waaronder Dembele. Ondanks die wissels was Roda in de beginfase van de tweede periode de betere ploeg. Ondanks het overwicht wist de ploeg uit Kerkrade nauwelijks voor doelgevaar te zorgen. In de 69e minuut verkeek de thuisdefensie zich echter op de Alkmaarse uitvoering van een vrije trap, waardoor Arveladze ongehinderd de score kon openen.

De veer was nu duidelijk gebroken bij de Limburgers. Tien minuten voor tijd mocht Dembele de score verdubbelen na slordig uitvoetballen van Saeijs. [AN]

Belgen op  het veld:

Roda: Kujovic, De Fauw,  Vandamme (gewisseld in 78e minuut), Lachambre (ingekomen in 83e minuut).

AZ: Dembele (ingekomen in 46e minuut).