Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Vicenté Calderon
Atlético alweer onderuit in eigen huis
Dave Sentobin

Atlético kon vandaag niet winnen in eigen stadion. De Madrilenen verloren vanavond met 1-2 van Espanyol. De thuisploeg kwam alweer op achterstand in eigen huis. Net na rust kwamen de rojiblancos nog op gelijke hoogte, maar vijf minuten later stonden de Catalanen weeral op voorsprong na een mooie vrijschop. Espanyol dat tot vorige week enkel ‘kleine’ ploegen had ontmoet, verslaat voor de tweede speeldag op rij een ‘grote’ ploeg na Sevilla vorig weekend.

Aguirre startte voor de vijfde keer op rij met dezelfde elf in de basis. Dat was geleden van het seizoen waarin Atleti de dubbel haalde. De bezoekers wilden de goede lijn van de afgelopen weken uiteraard doortrekken. De Catalaanse bezoekers namen dan ook onmiddellijk het heft in handen. Na acht minuten leed Perea dom balverlies. Luis García kwam zo alleen voor doelman Leo Franco en hij zag Tamudo vrij staan. De aanvaller tikte de 0-1 eenvoudig in het lege doel. De Madrilenen kwamen voor de zoveelste keer dit seizoen op achterstand in het eigen stadion.

Pas na een kwartier kon Atlético enigszins dreigen met een kopballetje van Maniche. Maar De la Peña en Hurtado bleven het middenveld beheersen. Op het halfuur probeerde Luccin het maar eens vanop afstand, geen probleem voor doelman Kameni. De thuisploeg speelde te overhaast waardoor alle acties vroegtijdig beëindigd werden. Vijf minuten voor rust legde Antonio López een bal met de borst klaar voor Maniche die hoog overschoot.

Beide trainers behielden tijdens de rust het vertrouwen in hun elftal. De colchoneros kwamen sterk uit de kleedkamers. Agüero testte voor het eerst de reflexen van Kameni. De Madrilenen bleven drukken en na tien minuten viel de gelijkmaker dan toch. Een voorzet werd matig ontzet door Espanyol en Torres kopte net naast de paal binnen. Even later stuurde De la Peña aan de overkant Luis García alleen af op Leo Franco. De doelkans werd onterecht afgevlagd.

Even later was het dan toch raak voor de pericos. Luis García schoot een vrije trap vanop 25 meter staalhard binnen. De snelle reactie van de Catalanen was wel een mentale tik voor Atlético dat sterk speelde in die tweede periode. Twintig minuten voor tijd schoot Atlético stilaan terug wakker. De ingevallen Mista zette Kameni aan het werk met een kopbal. Espanyol kroop achteruit en trachtte de rangen gesloten te houden. Ook de thuisploeg koos voor de lange bal naar voren in plaats van de flanken – die voor gevaar hadden gezorgd in het begin van de tweede helft – op  te zoeken.

De thuisploeg probeerde nog een opening te forceren, maar Espanyol stond sterk te verdedigen. Jurado en Torres dreigden nog wel, bij het schot van el Niño lag Kameni subliem in de weg. De thuisploeg bleef drukken, maar de score bleef ongewijzigd. Espanyol behaalde zijn eerste uitoverwinning van het seizoen. Atlético zakt zo naar de vijfde plaats en Espanyol staat stevig in de middenmoot.

Atlético: Leo Franco, Seitaridis, Zé Castro, Perea, Pernía, Galletti, Luccin, Maniche, Antonio López (52’ Jurado), Agüero (70’ Mista) en Torres.

Espanyol: Kameni, Zabaleta, Jarque, Torrejón, Chica, Rufete (64’ Costa), De la Peña, Hurtado, Moha, Luis García (87’ Velasco) en Tamudo (76’ Pandiani).