Competitie: Nederlandse Eredivisie
Speeldag: Speeldag 20
Stadion: DSB Stadion
AZ geraakt niet voorbij Roda

AZ heeft op het einde van het jaar alle kansen op de titel verspeeld. Op oudejaarsdag speelde de ploeg in eigen huis 2-2 gelijk tegen Roda JC, waardoor de kloof met leider PSV groeit tot twaalf punten.

AZ speelde vrijwel de hele wedstrijd op de helft van Roda. De Limburgers waren voor een punt naar Alkmaar afgezakt en puurde uit een drietal kansen het maximum aan rendement. Halverwege de eerste helft verkeek Opdam zich op een verre uittrap van Castro, waardoor Oper alleen op doel kon afgaan. Met een simpel lobje maakte de Est er 0-1 van. AZ bleef de aanval zoeken maar geraakte maar niet voorbij de Limburgse afweergordel.

Ook in de tweede helft bleef AZ verwoed op zoek gaan naar een doelpunt. Iets voorbij het uur werd de zwoegende thuisclub beloond voor haar inzet. Opdam maakte zijn fout goed door een schot van Maarten Martens in doel te deviĆ«ren. Nauwelijks een minuutje later kon AZ opnieuw beginnen. Oper zette met Ramzi een aanval op en wederom wist de Est het doel te vinden.

Even later kreeg Dieter Van Tornhout de uitgelezen kans om Roda op 1-3 te brengen, maar hij hielp de kans vakkundig om zeep. Tien minuten voor tijd veranderde Oper van held tot anti-held door zijn tweede gele kaart te pakken. AZ zette in de slotfase nog alles op alles en kreeg toch nog wat het verdiende. Danny Koevermans duwde zes minuten voor tijd alsnog een voorzet van Opdam voorbij Castro.