Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Luminus Arena
Anderlecht neemt voorsprong op Genk
Yves Dekoning

Anderlecht heeft in het Fenixstadion gewonnen met 0-1 van Racing Genk. Beide ploegen voetbalden een resem kansen bijeen, maar het was tot diep in de tweede helft wachten op het enige doelpunt. Paars-wit ligt nu in poleposition om in eigen huis de kwalificatie voor de halve finale van de beker van België veilig te stellen.

Genk startte gewoontegetrouw furieus, maar de laatste pas kwam telkens net niet aan. Het zou typerend worden voor de partij. Na vijf minuten spelen sloeg Anderlecht terug. Ineens kon Mbark Boussoufa alleen op Logan Bailly afstormen, maar hij trapte naast. Drie minuten later braken de bezoekers opnieuw uit en knalde Ahmed Hassan van dichtbij tegen de dwarsligger. Het was even bibberen voor Genk, maar de thuisploeg bleef komen en Kevin Vandenbergh kon uithalen, maar besloot recht op Daniel Zitka. Genk bleef gevaarlijk, vooral via de flanken, maar Zitka zat telkens attent tussen de voorzetten. Aan de overkant glipte Nicolas Frutos door de buitenspelval, maar hij verknoeide zijn afwerking helemaal. Tom Soetaers en Thomas Chatelle bleven druk zetten op de defensie van Anderlecht. Ook Hans Cornelis en Sebastien Pocognoli rukten meermaals mee op, maar in hun rug kreeg ook Anderlecht ruimte. Zitka hield vlot stand bij halve pogingen en Bailly moest nog eens ingrijpen bij een afstandsschot van Lucas Biglia en een nieuwe counter van Boussoufa.

Na rust kwam de wedstrijd iets trager terug uit de startblokken. Uiteindelijk was Vandenbergh dicht bij de openingstreffer, maar hij liep voor de zoveelste keer buitenspel toen hij een schot van Pocognoli tegen de paal devieërde. Op het uur werkte Zitka een schot van Chatelle in corner. Voor Anderlecht kreeg Boussoufa opnieuw twee levensgrote kansen, maar hij stuitte op Cornelis en op Bailly. Anderlecht leek het initiatief nu aan Genk te laten, maar counterde vlijmscherp in de 73ste minuut. Via Boussoufa en Biglia kwam Frutos alleen voor een leeg doel en dit kon de Argentijn niet meer missen. Genk was even aangeslagen, maar ging dan toch op zoek naar de gelijkmaker. Invaller Alex Da Silva zette een zwakke Marcin Wasilewski nog enkele keren in de wind, maar de centrale verdediging van Anderlecht was vandaag ijzersterk. Mark De Man, Roland Juhasz en Nicolas Pareja kwamen nooit in de problemen.

Zo won Anderlecht een spannend bekerduel dat alle kanten uitkon. Genk kon vaak dreigen, maar Anderlecht was toch het gevaarlijkste. De thuisploeg toonde vaak zijn creativiteit, maar kon dat niet omzetten in echt doelgerichte acties. Anderlecht daarentegen brak enkele keren heel simpel door de Genkse defensie. Het mag nu voor eigen volk deze voorsprong verdedigen. Genk ging eerder al eens 1-4 winnen in Anderlecht, maar het staat voor een heel zware opgave.