Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax onderuit op eigen veld
Dirk Pieters

SC Heerenveen zorgde zondagmiddag voor de verrassing in de Nederlandse competitie. Het versloeg Ajax in de ArenA met het kleinste verschil. Lasse Nilsson zorgde voor de drie punten bij de Friezen.

In de eerste helft speelde de ploeg van Gert-Jan Verbeek een goede wedstrijd en kwam het al na achttien minuten op voorsprong. Lasse Nilsson kon de openingstreffer maken na een fout in de Ajax-verdediging van Stam. Ajax schoot na het doelpunt pas wakker en kreeg voor rust nog twee enorme kansen om op gelijke hoogte te komen. Klaas Jan Huntelaar wist beide mogelijkheden niet te verzilveren en zo bleef het 0-1.

Ook na de pauze hield Heerenveen gemakkelijk stand. De thuisploeg speelde te slordig en mocht nog blij zijn toen de poging van Jakob Poulsen de dwarsligger ging. Ajax kreeg nauwelijks kansen en zo ging het verrassend op eigen veld onderuit.

Een extra tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Leonardo. De Braziliaan moest vandaag op de bank beginnen, maar kwam na de pauze in het veld voor Kenneth Perez. Een kwartier later viel hij echter weer uit met een flinke blessure.