Speeldag: Speeldag 27
Stadion: Luminus Arena
Genk wint derby en is opnieuw leider
Philippe Crols

Anderlecht heeft maar iets meer dan 24 uur kunnen genieten van de leidersplaats, want Racing Genk wist op zondagavond Sint-Truiden aan de kant te schuiven. Niet dat de leider zo'n sprankelend voetbal op de mat bracht, maar dat was ook niet nodig om STVV te kloppen. Het werd uiteindelijk 2-0 na doelpunten van Matoukou en Soetaers.

Racing Genk staat bekend om zijn verschroeiende start, maar in de eerste tien minuten kenmerkten vooral vele duels de Limburgse derby. Toch slaagde de thuisploeg er in om snel op voorsprong te komen. Na dertien minuten kopte Matoukou een hoekschop overhoeks binnen. Het was meteen al het achttiende doelpunt van de Genkenaren in het openingskwartier. Toch was dit niet het sein voor meer. Integendeel, want de wedstrijd viel even stil en doelpogingen waren schaars en ongevaarlijk.

Op het halfuur zagen de toeschouwers toch een paar kansjes. Cornelis zette voor vanop rechts, Soetaers kopte goed, maar Boeckx had nog een uitstekende redding in huis. Even later was diezelfde Boeckx bijna verrast op een voorzet van Vandooren. Het bleef echter 1-0.

Wat stelde STVV daar zoal tegenover? Weinig. Iets over het halfuur stuurde Chimedza Hendrikx weg, maar diens schot was behoorlijk belabberd. Tien minuten voor rust dan kreeg de thuisploeg een vrijschop. Een kolfje naar de hand van Soetaers die de bal mooi in doel schilderde, 2-0 en Genk op rozen. Net voor rust kwam STVV nog eens dreigen via Sander Debroux, maar Bailly had het allemaal goed bekeken. Het was rusten geblazen bij een 2-0 in het voordeel van Racing Genk.

De tweede helft begon zeer hevig. Kevin Vandenbergh kreeg tot twee maal toe de kans op de 3-0, maar miste telkens. Ook STVV kwam binnen de eerste vijf minuten gevaarlijk voor de dag, maar Sishuba kon het niet afmaken toen hij alleen voor Bailly kwam. Net daarvoor was ook Hendrikx al op Bailly gestuit. Meteen na die eerst vijf minuten kwam Coelho in de zestien. Delorge legde hem foutief neer en Verbiest wees naar de stip. Cornelis benutte de strafschop echter niet. De bezoekers namen de wedstrijd nadien beetje bij beetje in handen en dat meer dan eens onder leiding van de kleine Sishuba. Echt uitgespeelde kansen kreeg Sint-Truiden echter niet en het offensief duurde ook niet langer dan tien minuten.

De wedstrijd viel wat stil tot Van Oudenhove, ex-Genk, Bailly iets over het uur toch nog eens aan het werk zette. De wedstrijd kabbelde nadien rustig verder en Genk was twintig minuten voor tijd dicht bij de 3-0. Chatelle zette uitstekend voor, maar Mikulic miste. Aan de overkant zagen Hendrikx en Chimedza hun pogingen over doel vliegen. STVV begon dan wel snedig aan de tweede helft, maar kon dat niet doortrekken. Tien minuten voor tijd weerhield Bailly met een fenomenale redding Sishuba nog wel van de 2-1. Net na die kans werden de bezoekers nog tot tien herleid. Van Oudenhove legde de doorgebroken Soetaers neer en Verbiest trok de rode kaart, een vrij zwaar verdict. Sishuba kreeg helemaal op het einde nog dé kans op de 2-1, maar verkwanselde de mogelijkheid eens te meer.

Zo bleef het dus bij die 2-0 en is Genk opnieuw leider met een punt meer dan Anderlecht. Genk won verdiend, al voetbalde Sint-Truiden in de tweede helft zeker goed mee. De Truienaars bleven echter puntenloos achter en verkeren nog steeds in degradatiegevaar.