Speeldag: Speeldag 34
Stadion: Le Stadium
PSG verrast seizoensrevelatie
Ruben Claesen

Een maand geleden had niemand nog een cent gegeven om de kansen van Paris Saint Germain. De Parijzenaars stonden warempel in de degradatiezone en speelden zo bedroevend zwak, dat men mag stellen dat het toen met één been in de Ligue 2 stond. Maar zie, Paul Le Guen heeft even tijd nodig gehad, maar heeft de ploeg uit de hoofdstad nu toch weer op de rails gekregen. Afgelopen zaterdag ging het winnen bij Toulouse, de derde uit de stand.

Nochtans imponeerde TFC in het begin. Met veel drang naar voor drong het PSG terug; het moest niet lang wachten op de openingstreffer. En wat voor een goal! Fodé Mansaré rolde de volledige linkerflank op en dribbelde vijf man, alvorens Landreau te verschalken. 1-0 na acht minuten, Toulouse had er zin in. Drie minuten later werd de thuisploeg een tweede treffer onterecht ontnomen. Emana kon vanop de doellijn makkelijk de 2-0 scoren, maar scheidsrechter Lannoy oordeelde – op aangeven van zijn lijnrechter – dat de bal daarvoor al over de achterlijn was gegaan. TFC was woest en vergat even te voetballen. Dat gaf de kans aan PSG om terug in de match te komen, en even voorbij het halfuur was de gelijkmaker een feit. Op aangeven van Rothen snelde Peguy Luyindula achter de thuisverdediging door naar Douchez, die hij beheerst het nakijken gaf: 1-1. Dat scheen de ruststand te gaan worden, totdat Frau zijn aanvoerder Cissé aanspeelde. Vanop zo’n twintig meter haalde hij uit, de bal week af op Mathieu en verdween zo mooi in de kruising. 1-2 bij de rust, een aangename wedstrijd tot dan toe.

In de tweede helft ging Toulouse op zoek naar de gelijkmaker. Lang moest het zoeken naar een opening in de perfect georganiseerde verdediging van de hoofdstedelingen. Met nog twintig minuten te spelen redde Landreau zijn ploeg van de 2-2, toen hij een schot van Elmander, dat tot stand kwam na een mooie collectieve actie, afweerde. Toen Luyindula tien minuten voor tijd een domme tweede gele kaart pakte - hij ging bij een vrije trap vlak voor de bal staan - zette TFC alles op alles, maar in de blessuretijd was het uiteindelijk PSG dat nog een keer scoorde. Opnieuw een wondermooie goal, ditmaal op naam van Jérôme Rothen. Na een vlijmscherpe counter werd hij aangespeeld door Diané, om Douchez vervolgens met een geraffineerde lob te verslaan. Stijlvol, technisch hoogstaand; een fantastische goal. Zo nam PSG de drie punten mee naar Parijs, het staat nu vijftiende met zes punten bonus op de degradatiezone, TFC blijft derde, maar Lens (2) en Bordeaux (4) moeten wel nog in actie komen.