Speeldag: Finale
Stadion: Wembley
Chelsea wint Cup Final na verlengingen
Kevin Vanbuggenhout

Chelsea heeft zaterdagnamiddag in het nieuwe Wembley de finale van de FA Cup gewonnen. Chelsea klopte Manchester United met 1-0 na verlengingen.

De Cup Final kwam na zeven jaar terug thuis, met de eerste bekerfinale op het nieuwe Wembley leken alle ingrediënten aanwezig om er een groot voetbalfeest van te maken. Dat draaide evenwel anders uit. De wedstrijd begon aan een laag tempo en geen van beide teams leek echt fris te zitten. Beide ploegen kwamen nogal voorzichtig voor de dag wat tot een saaie eerste helft leidde. Rooney werd enkele keren afgevlagd voor buitenspel en de betere mogelijkheden waren dan toch voor Chelsea. Drogba schoot net naast. Even voorbij het halfuur kwam Paulo Ferreira naar binnen. Hij stak de bal door naar Lampard die zijn schot van dichtbij gepakt zag door Van Der Sar. Een minuutje later legde Drogba de bal af voor Shaun Wright-Phillips, maar die schoot over. Lampard schoot nog vanuit de tweede lijn net over. 0-0 na een zeer matige eerste helft.

In het begin van de tweede helft was er toch enige verbetering te bespeuren. Dat was vooral de verdienste van Manchester United, dat gretiger uit de kleedkamers kwam. Wayne Rooney vond duidelijk de juiste looplijnen. Cech redde een schot van de Engelse aanvaller. Na 56 minuten wist Scholes Giggs te bereiken en die trapte over. Maar ook Chelsea was gevaarlijk. Drogba plaatste een vrije trap tegen de paal. Na een degelijk vierde kwartier verwaterde de wedstrijd weer en waren de kansen makkelijk op één hand te tellen. Man United drong op het einde nog wel even aan en toonde zich in de tweede helft wel wat gevaarlijker dan Chelsea, maar echt in de problemen kwamen de Blues niet meer. De beslissing moest dan maar in de verlengingen geforceerd worden.

Het was Manchester United dat in de 104de minuut één van de grootste kansen uit de wedstrijd versierde. Rooney zette laag voor en Giggs gleed de bal in de armen van Cech. Aan de overkant kopte Drogba aan de tweede paal in het zijnet. Vijf minuten ver in de tweede verlenging was daar weer United. Essien ging onder één van de goede lange passes van Scholes door waardoor Rooney nog een goede kans kreeg, maar Cech ging snel plat en klemde de bal. Sir Alex Ferguson voerde nog een dubbele wissel door: Solskjaer en O'Shea kwamen in de plaats van respectievelijk Giggs en Carrick. De volgende kans was wel voor Chelsea, de ingevallen Salomon Kalou plaatste de bal naast. In de 116de minuut was daar dan toch het voor Chelsea verlossende doelpunt. Na een mooie één-twee met Lampard tikte Drogba de bal in doel: 1-0. Manchester United had geen antwoord meer klaar en zo volgde Chelsea Liverpool op als winnaar van de FA Cup.

Didier Drogba was eens te meer belangrijk voor zijn club. Door zijn doelpunt sloot Chelsea een teleurstellende Cup Final winnend af. Met de League Cup en de FA Cup veroverde Chelsea dus toch nog twee trofeeën. Manchester United bleek te sterk in de Premier League, maar greep naast de dubbel.