Speeldag: Eindronde: Finale (Terug)
Stadion: Amsterdam ArenA
AZ grijpt naast alle prijzen
Jimmy Wouters

AZ heeft dit seizoen naast alle prijzen gegrepen. De Alkmaarders verloren op de laatste speeldag van de reguliere competitie de landstitel, de week erop ging de Nederlandse beker naast hun neus voorbij en nu grijpt de ploeg ook naast een ticket voor de Champions League.

Ajax was zondagmiddag duidelijk de meerdere van AZ en maakte de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd ruimschoots goed: einduitslag 3-0.

AZ liet aanvankelijk het initiatief aan de Amsterdammers. De bezoekers rekenden duidelijk op de verworven uitgangspositie. Ajax had moeite om de muur te ontmantelen, maar kwam toch gaandeweg de eerste periode beter in de wedstrijd. Vooral de inbreng van De Mul voor een kwakkelende Mitea bleek een kantelmoment.

Ondanks het overwicht van Ajax was AZ via Arveladze nog dicht bij de openingstreffer, maar de Georgiër trof de lat.

In de openingsfase van de tweede helft ging het licht dan uit bij AZ. Heitinga opende na 55 minuten de score na een vrije trap van Perez. Twee minuten later werkte Donk een voorzet van De Mul ongelukkig voorbij zijn eigen doelman.

AZ probeerde wel terug in de wedstrijd te komen, maar slaagde er eigenlijk op geen enkel moment in doelman Stekelenburg in verlegenheid te brengen.

Ajax bleef de gevaarlijkste ploeg en kreeg veruit de betere kansen, maar het was Gabri die in de slotminuut een fout van Donk genadeloos afstrafte en zo alle onzekerheden wegnam.