Datum: 06/06/2007 20:00
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 9
Zwakke Duivels kansloos ten onder

Ondanks de hoopgevende prestatie van afgelopen zaterdag zal zelfs de grootste optimist geen euro meer verwedden voor de kansen van de Rode Duivels. In Finland kon België nooit de indruk wekken om de thuisploeg in problemen te brengen. Simons en Dufour kwamen amper in het stuk voor en de Belgen kregen in 90 minuten geen bal tussen de palen. Doelpunten van Johansson en Alexei Eremenko zorgden voor de Finse zege. De Belgen blijven op zeven punten van de tweede plaats die gedeeld wordt door Finland, Portugal en Servië.

René Vandereycken verving voor deze zoveelste wedstrijd van de allerlaatste kans de geblesseerden Mudingayi en  Hoefkens door  Van Damme en  De Man. Tom De Mul verscheen in de plaats van Sterchele aan de aftrap. Ook de Finse bondscoach had zijn ploeg op verschillende plaatsen gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen zaterdag in Servië. De Belgen kregen in de openingsfase een uitstekende mogelijkheid om de wedstrijd naar hun hand te zetten. De kopbal van Mpenza op aangeven van Van Damme was echter slecht gericht. Aan de overzijde had Stijnen geen problemen bij een poging van Heikkinen en een vrije trap van Alexei Eremenko. De Finnen domineerden het gebeuren en de Belgen kregen geen vat op het middenveld. Op een zeldzame counter hobbelde een poging van Mpenza naast.

Nadat de wedstrijd zes minuten onderbroken was omdat een uil de wedstrijd van iets te dichtbij wilde volgen, lieten de Belgen zich achterin te eenvoudig in de luren liggen. Kolkka schudde De Man van zich af, bediende Johansson die rond Simons draaide en de 1-0 tegen het net schoot. De thuisploeg bleef de wet dicteren en Stijnen bracht redding op een kopbal van Tihinen. De Rode Duivels konden voor de rust nog één halve kans bij elkaar voetballen. De voorzet van De Mul werd door Van Damme net overgekopt. Op slag van rust moest Stijnen nog redding brengen op een schot van Vayrynen.

De tweede helft kwam traag op gang. De Finnen verdedigden de kleine marge en toonden zich baas in de duels. Na de tweede gele kaart voor Fellaini plaatste Eremenko de bal maar net naast. De Belgen waren niet in de mogelijkheid om iets terug te doen en Stijnen moest met de voet redding brengen toen Johanson doorbrak. Even later konden de boeken helemaal dicht toen de Finnen het gaatje in de Belgische afweer vonden en Alexei Eremenko de bal haarfijn in de bovenhoek schoot. De thuisploeg liet de Belgen nu helemaal het balbezit, maar de Rode Duivels konden daar amper iets mee beginnen. De Finnen loerden op de counter en Eremenko besloot op het dak van het doel. Een voorzet van Van Damme werd door Mpenza over gekopt; maar de wedstrijd bloedde dood. In plaats van de verhoopte 4 op 6 behaalden de Rode Duivels twee nederlagen. De EK-ballon is nu volledig doorprikt. Wat rest zijn veel kopzorgen. [AN]

Finland: Jääskeläinen, Pasanen, Nyman, Tihinen, Kallio, R.Eremenko, Väyrynen, Heikkinen, Kolkka (86' Nurmela), Johansson, A.Eremenko (89' Forsell).

België: Stijnen, De Man, Clement, Van Damme, Simons, Vermaelen (45+1' Martens), Vertonghen, Fellaini, Defour, De Mul (55' Haroun), Mpenza (86' Sterchele)

Doelpunten: 22' Johansson 1-0 en  70' A. Eremenko 2-0

Geel: Fellaini, Vayrynen en Van Damme

Rood: 51' Van Damme (tweemaal geel)