Stadion: Sükrü Saracoglu
Braaf Anderlecht verloor bij Fenerbahçe
Yves Dekoning

Fenerbahçe - Anderlecht 1-0

Anderlecht verloor met 1-0 bij Fenerbahçe. Uiteindelijk viel de Turkse hel goed mee en verdiende Paars-wit zelfs meer. Vooral na rust waren de bezoekers heel dicht bij de gelijkmaker.

Beide teams begonnen vrij voorzichtig aan de partij, maar Fenerbahçe nam toch het initiatitief in handen. Daniel Zitka moest ingrijpen bij een afstandsschot van Metin Tumer. Ook Mateja Kezman was even gevaarlijk, maar verder miste de afwerking bij de thuisploeg doel. De druk nam toe en in de 33ste minuut was het dan toch raak voor Fenerbahçe. Mehmet Aurelio kreeg een vrijgeleide op links en Alex mocht van dichtbij binnenkoppen. Anderlecht hield verdedigend behoorlijk stand, maar kon offensief niets brengen. Te vaak werd de diepe bal gezocht, maar Momhammed Tchité liep altijd buitenspel. Die ene keer dat hij wel door mocht gaan trapte hij dan weer wild naast. Enige lichtpunt was een ijverige Ahmed Hassan, maar hij kon het niet alleen forceren.

Na rust kregen we een ander wedstrijdbeeld. De Turken leken er vrij snel door te zitten en Anderlecht durfde meer aanvallend te denken. Een verder bleke Jan Polak haalde na vijf minuten spelen hard uit, maar Kulbilge Serdar pareerde knap in hoekschop. Bij een kopbal van Marcin Wasilewski pakte hij opnieuw uit met een sublieme karpersprong. De storm ging terug liggen en Paars-wit zocht geduldig naar een opening terwijl Fenerbahçe op de counter loerde. Önder Turaci rukte meermaals sterk mee op en leverde een perfecte voorzet af, Aurelio kopte te zwak in de handen van Zitka. Aan de overkant kreeg Polak een nieuwe kans, maar hij knalde naast. Mbo Mpenza mocht nog tien minuten meespelen en zorgde even voor opwinding na een knappe dribbel, maar Fenerbahçe kwam met de schrik vrij.

Zo mag Fenerbahçe in Anderlecht een nipte voorsprong komen verdedigen. Een moeilijke situatie voor beide teams. Voor de Belgische kampioen zat er vandaag misschien wel meer in, maar het belangrijkste is dat alles nog open ligt. Bovendien moet Anderlecht vertrouwen putten uit dit duel. [TH]