Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht niet naar het Kampioenenbal
Thomas Dubois

Er zal dit jaar geen Belgische ploeg in de Champions League aantreden. Nadat Racing Genk eerder al uitgeschakeld werd, ging ook Anderlecht er woensdagavond uit tegen het Turke Fenerbahçe. Anderlecht verloor roemloos met 0-2 van de Turken en mag zich nu opmaken voor de Uefa-beker. De kwalificatie is over twee wedstrijden gezien terecht voor Fenerbahçe.

Boussoufa raakte dan toch fit voor de wedstrijd en begon meteen in de basis. Fenerbahçe begon met een andere doelman in vergelijking met de heenwedstrijd. Serdar was geblesseerd en werd vervangen door Volkan. Ook Appiah was er niet bij. Anderlecht moest zelf trachten te scoren en liefst geen doelpunten tegen krijgen. Dat scenario mocht al na ongeveer drie minuten opgeborgen worden. Een klutsbal viel in de zestien meter voor de voeten van Kezman die niet talmde en scoorde, 0-1. Anderlecht had op dat moment nog meer dan 85 minuten om drie keer te scoren. Anderlecht probeerde, maar echt goed lukte dat niet. Een schotje van Boussoufa ging net naast, Polak z’n schot werd gepakt.

Even over halfweg de eerste helft mocht Boussoufa een vrije trap nemen, die plaatste hij op de lat: pech voor Anderlecht. Even later ging die lat opnieuw aan het trillen bij een zwevende kopbal van Jelle Van Damme. De rebound werd spectaculair gepakt door Volkan. Verder bracht Anderlecht weinig. De voorsprong van Fenerbahçe aan de rust was zeker niet gevlijd, het kon zeker 0-2 staan. Een kopbal van aan de zestien meter van Deivid strandde op de paal, een schot van Tümer ging net naast en een schot van Alex op een geloste bal van Zitka werd gelukkig door Wasilewski weggeruimd.

Wie beterschap verwachtte in de tweede helft kwam bedrogen uit. Daar waar Anderlecht nog enkele uitgespeelde kansen kreeg in de eerste helft, was het bijna niets tot niets in de tweede helft. Boussoufa werd gewisseld, maar z’n vervanger –Théreau- deed het niet veel beter. Polak kon eens schieten, Tchité eens koppen. Daar bleef het bij. Fenerbahçe speelde rustig verder, wachtend op de ultieme doodsteek. En die doodsteek kwam er ook, een schot van Alex werd eerst nog gepakt maar even later kon Alex alleen op Zitka afgaan na mistasten van Pareja. Die twijfelde niet en scoorde de 0-2. Boeken toe voor Anderlecht. Het was aftellen tot het einde. De match werd daarna nog verstoord door relletjes in de tribune tussen supporters van Anderlecht en Fenerbahçe die Anderlecht nog een serieuze boete zullen opleveren daarbovenop. De match werd even stilgelegd.

Het werd een typische wedstrijd van net niet voor Anderlecht. Het kwam na twee minuten al op achterstand, de passes waren net niet goed genoeg en iets teveel slordigheden. Een bal tegen de bovenarm werd aanzien als schouder en een deftige kans strandde dan telkens op de lat. Nee, daar waar Anderlecht vorig jaar vaak geluk had, kende het vandaag weinig geluk. Zo is het moeilijk om door te stoten naar de Champions League. Net geen Champions League, het is nu een kwestie van de kater door te spoelen in de Uefa-beker.