Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Central Stadium Almaty
Belgen geven voorsprong uit handen
Dirk Pieters

De Rode Duivels hebben het goede van tegen Servië niet weten te bevestigen. De ploeg van trainer René Vandereycken kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel woensdagavond tegen Kazachstan. Geraerts en Mirallas schoten de Belgen op een 0-2 voorsprong, maar nadien zakten de Rode Duivels helemaal weg.

Een eerste kansje voor de Rode Duivels kwam er al na drie minuten. Doelman Loriyo moest een kopbal van Fellaini over de dwarsligger tikken. Ook het thuisland stak al vrij vroeg de neus aan het venster. Karpovich haalde uit met een hard schot en Stijnen kon de bal maar met veel moeite in hoekschop duwen. Na goed tien minuten spelen viel er wel een doelpunt. Mirallas legde de bal mooi terug met het hoofd en Geraerts twijfelde niet en schoot de 0-1 op het bord. Amper twee minuten later stond de 0-2 al bijna op het bord. Mirallas kreeg een goede kans, maar zijn schot ging op de paal. Nog voor het half uur kwamen de Rode Duivels dan toch op een 0-2 voorsprong. Opnieuw was het Mirallas die voor het gevaar zorgde, maar dit keer trof de aanvaller wel raak. Mirallas werd diep gestuurd door Defour, maar knalde eerst op de paal om nadien in de rebound toch raak te schieten: 0-2. Vijf minuten voor de rust kwam er opnieuw spanning in de wedstrijd. Vermaelen bleef hangen, zodat Byakov alleen op doelman Stijnen kon afgaan. De Brugse doelman was kansloos tegen de harde knal van de aanvaller: 1-2. Meteen na het doelpunt kwam Kazachstan nog goed weg. Irismetov ging hard door op Hoefkens en kreeg geel, maar rood had op zijn plaats geweest.

De tweede helft begon minder spectaculair als de eerste. Een eerste gevaar kwam van de Kazachen, maar echt veel leverde dat niet op. De Rode Duivels kwamen de eerste vijftien minuten na de pauze goed door en konden af en toe eens prikken via Defour en Fellaini. Met nog een goede 25 minuten te spelen haalde Vandereycken Mirallas naar de kant, in zijn plaats kwam Vertonghen. Na de Belgische wissel ging het heel wat minder. De Kazachen kregen meer kansen en kwamen zelfs een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Zhumaskaliyev ging opvallend neer in de zestien na (g)een contact met Fellaini. Smakov liet de cadeau niet liggen en schoot de 2-2 op het bord. In de slotfase kregen beide ploegen nog enkele kansjes, maar het bleef uiteindelijk 2-2. [AN]