Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Stayen
Sint-Truiden duwt Gent in extremis in crisis
Mathieu De Coensel

Vanavond stond op Staaien het duel tussen Sint-Truiden en AA Gent op het programma. Een wedstrijd tussen twee ploegen die zoeken naar hun beste niveau, want geen van beiden staat op de positie waar ze hoopten te staan na elf speeldagen.

De wedstrijd startte echter niet meteen gunstig voor de bezoekers uit Gent. In de veertiende minuut moest De Roeck al geblesseerd naar de kant, hij werd vervangen door debutant Covic. Ongeveer vijf minuten later kregen we de eerste grote kans van de wedstrijd. Gent had moeilijkheden om een voorzet weg te werken, waardoor de bal in de voeten van Chimedza terechtkwam, die probeerde het met een schot vanuit de tweede lijn, maar doelman Jorgacevic kon de bal in twee keer pakken. Even later een kans aan de overkant, Olufade kopte de bal mooi door tot bij Foley, maar die besloot naast. De grootste kans kwam er echter dicht bij het rustsignaal. Ruiz met een schot, doelman Mignolet stond echter paraat en bokste de bal weg.

In de tweede helft kwam de thuisploeg het sterkst uit de kleedkamer. Eerst was het gevaarlijk via Coulibaly, niet veel later trapte Buvens een vrije trap vanuit een scherpe hoek meteen op doel, doelman Jorgacevic zat er goed tussen. Daarna kregen we meteen twee kansen aan de overkant. Eerst kon Azofeifa net niet bij een voorzet van Olufade, daarna moest ook doelman Mignolet zich weer van z'n beste kant laten zien na een snoeiharde vrije trap van Gillet. Sint-Truiden prikte direct terug, Sishuba trapte net over, vijf minuten later deed Grégoire hetzelfde aan de overkant.

Rond het uur is het uiteindelijk toch raak voor de Buffalo's. Thijs' voorzet kwam mooi tot bij Foley, die de bal in de korte hoek binnenkopte, 0-1 voor de Buffalo's. De thuisploeg reageerde meteen, en ook Gent bezweek onder de hoge druk van de tweede helft. Covic haalde Coulibaly onderuit in de zestien, met een gele kaart en penalty tot gevolg. De thuisploeg greep deze kans dan ook met beide handen, Chimedza trapte de strafschop voorbij doelman Jorgacevic, 1-1. Een kwartier voor tijd kreeg Ruiz nog een kans na mooi aangespeeld te worden door Foley, maar doelman Mignolet pareerde de bal met de voeten.

Daarna viel de wedstrijd stil wat betreft kansen, tot Sint-Truiden in de laatste minuten kwam opzetten met een slotoffensief. Eerst trapte Coulibaly hard tegen de vuisten van Jorgacevic, amper een minuutje later werd diezelfde Coulibaby in het strafschopgebied opnieuw foutief gestopt door de Gentse defensie, Hayen trapte de bal tegen de netten, maar scheidsrechter Bourdouxhe prefereerde toch de strafschop en legde de bal op de stip. Chimedza ging eraan staan en trapte de bal voor de tweede keer deze avond vanop elf meter voorbij Jorgacevic, 2-1 in de absolute slotfase.

Zo eindigde deze wedstrijd met een overwinning voor de thuisploeg. De eerste helft was niet slecht, maar vooral de tweede helft was aangenaam om te volgen. De kansen volgden elkaar snel op en de supporters kregen mooi heen en weer voetbal te zien. Ook de spanning bleef er goed in dankzij de snelle gelijkmaker van Sint-Truiden. Gent had zich de slotfase wellicht volledig anders voorgesteld, want door de late overwinningsgoal van de thuisploeg krijgt het een wel héél erg bittere pil te slikken, met een crisis tot gevolg. Sint-Truiden zit met het tegenovergestelde gevoel, ze pakken drie belangrijke punten na een aangename wedstrijd van beide kanten, en ze kruipen zo weg van de laatste plek in het klassement. [AN]