Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Amsterdam ArenA
Overwinning brengt Ajax op kop
Jimmy Wouters

Dankzij een duidelijke 4-1 overwinning tegen Vitesse is Ajax opgerukt naar de leiding in de Nederlandse Eredivisie. Vooral in de eerste helft maakten de Amsterdammers het verschil.

Ajax was in de eerste periode duidelijk de betere ploeg. Vooral op wilskracht en karakter trok de ploeg van Adrie Koster ten aanval. Die inzet leverde na zestien minuten een eerste doelpunt op dankzij Suàrez, die een voorzet van Luque in doel kopte. Tien minuten later maakte Gabri er dan 2-0 van.

Ondanks het feit dat Ajax in de eerste periode baas was, kreeg Vitesse ook enkele uitstekende kansen, maar zowel Swerts als Kolk faalden oog in oog met doelman Stekelenburg. Vlak voor rust ging echter de deur definitief op slot nadat Luque vanop elf meter de derde voorbij Velthuizen geschoten had.

Vitesse kwam voor rust dankzij Junker wel nog terug in de wedstrijd, maar trok die lijn in de tweede periode niet echt door. Het tweede bedrijf stelde bitter weinig voor en op uitzondering van een doelpunt van Huntelaar viel er in de ArenA niets te beleven. [AN]