Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Anderlecht-youngsters heersen in Roda
Jimmy Wouters

Roda JC heeft in een sfeervol en goedgevuld Parkstad Limburg Stadion met 1-0 gewonnen van Heerenveen. De Limburgers dankten die zege vooral aan het bijzonder sterk spelende Anderlecht-duo Lamah-Tioté.

Roda JC en SC Heerenveen zorgden voor een uiterst boeiende wedstrijd waarin de thuisploeg uiteindelijk verdiend met de drie punten ging lopen. Dat het verschil in doelpunten uiteindelijk niet hoger lag dan één, was vooral te danken aan het sterk keeperswerk van Vandenbussche en het zwak afwerken van de Limburgse spitsen.

De wedstrijd begon overigens uitstekend voor de ploeg uit Kerkrade. Al na 37 seconden rondde Tioté een aanval met Yulu-Matondo af. De Ivoriaan was namelijk een tikkelte sneller bij de bal en kopte het leer zo voorbij de uitkomende Vandenbussche.

Beide ploegen waren vervolgens aan elkaar gewaagd, al was Roda veruit het meest dreigend. Zo kreeg de ploeg nog uitstekende kansen via Tioté en Janssen, maar Vandenbussche hield op fraaie wijze zijn netten schoon. Toch was Heerenveen voor rust ook nog dicht bij de gelijkmaker. Tot tweemaal toe kreeg Sibon de mogelijkheid, maar eerst stond de paal in de weg en even later lag Saeijs in de baan van het schot.

In de tweede helft was Roda duidelijk een maat groter dan Heerenveen. Vooral Lamah was een ware gesel voor de bezoekende defensie, maar scoren lukte de aanvallers niet. De beste kans was voor Cissé, maar voor een leeg doel mikte hij hoog over.

Nadat Breuer op het uur wegens een aanslag op Lamah met rood moest gaan douchen, was de wedstrijd helemaal gespeeld. Roda dicteerde de wet, maar omdat er slordig met de kansen werd omgesprongen, bleef het tot in de slotfase bibberen voor een fatale Friese counter. (AN)