Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Jan Breydel
Standard wint topper op zijn Brugs
Tomas Taecke

Standard heeft de wedstrijd van het jaar gewonnen. Met de 0-0 ruststand mochten de Luikenaars meer dan tevreden zijn, in de tweede helft deelde Standard zijn opponent een koekje van eigen deeg uit.

Milan Jovanovic was de man van de wedstrijd. Uit twee kansen scoorde hij evenveel doelpunten, de aansluitingstreffer van Sonck kwam te laat voor een onmachtig Club. Standard ruilde vandaag zijn onmondigheid in voor de efficiëntie waarmee Club dit seizoen al veel punten sprokkelde.

In de beginfase van de wedstrijd tastten beide ploegen het moeilijk bespeelbare veld af met veel middenveldspel. Op het kwartier kwam Standard een eerste keer dicht bij een doelpunt. Witsel werd afgezonderd voor Stijnen, maar slaagde niet in zijn opzet om Jovanovic aan de tweede paal te bereiken. Aan de overkant liet Sonck voor Club de eerste kans optekenen; zijn volley ging een meter naast. Ondertussen strooide Gumienny met de gele kaarten. Fellaini, Toama en Dante werden geboekt bij Standard, Leko namens de thuisploeg.

Naarmate de wedstrijd vorderde nam Club het heft in handen. Een doelpunt van Sterchele werd afgekeurd wegens hinderen van doelman Espinoza, en halve kansen van Leko en opnieuw Sterchele gingen nipt naast. Club Brugge voelde zich ook bekocht toen Mbokani tegenstander Valgaeren een harde duw gaf in de zestieon, Gumienny floot niet.  Halfweg de partij was er nog niet gescoord, en het was vooral Standard dat zich daar gelukkig mocht over voelen.

In de tweede helft vond Jovanovic al snel de weg naar doel. Nadat de Serviër eerst zelf de actie opzette, drukte hij de rebound op het schot van Mbokani voorbij Stijnen. Standard putte vertrouwen uit de goal en kreeg nog enkele kansen. De gemotiveerde Dufer was constant aanwezig en werkte zich uit de naad tegen zijn ex-werkgever. Halfweg de tweede helft trok hij uitstekend voor, Jovanovic knikte zijn tweede treffer van de dag netjes voorbij Stijnen. Club was van slag en het waren de bezoekers die nalieten de score op te drijven. Enkele meerderheidsituaties werden slecht uitgespeeld, en vijf minuten voor tijd gaf Wesley Sonck met een knappe goal het Jan Breydelstadion weer wat hoop. De lange ballen van Club die de slotfase vulden werden keer op keer vakkundig weggewerkt door de Luikse torens, en Standard neemt de drie punten mee naar de vurige stede.

Met deze zege komen de Rouches op gelijke hoogte van Club in het klassement, al staan die wel nog steeds alleen eerste op basis van het aantal overwinningen. De titelstrijd is weer volledig open en alles valt te herdoen. Club lijdt zijn tweede nederlaag, opnieuw tegen Standard. De ploeg van Preud'homme blijft ongeslagen en is zonder twijfel de grote winnaar van het weekend. (AN)